Vybíráte nemovitosti? 5 nejčastějších chyb, kterých je lepší se vyvarovat

Vybíráte nemovitosti? 5 nejčastějších chyb, kterých je lepší se vyvarovat

1.8.2016 - Koupě bytu či domu je pro většinu lidí jednou z největších životních událost. Přesto nákup nemovitosti často uspěchají a dopouštějí se zbytečných chyb. Tentokrát se zaměříme na pět nejčastějších, a podíváme se také na doporučení, jak se jim vyvarovat.

Řešit financování až po složení rezervační kauce se nevyplácí
Pokud si kupující není jistý, zda mu banka poskytne úvěr na nemovitost a nemá v záloze žádnou jinou možnost financování, měl by pečlivě zvážit složení blokační kauce. Může se totiž stát, že přijdete nejen o příležitost koupit vysněnou nemovitost, ale také o rezervační poplatek. Financování by měl kupující vždy řešit jako první a brát v potaz také výhled do dalších let. Zájemci často zapomínají, že závazek hypotéky, který se teď zdá zvládnutelný, může být v budoucnu problém. Úrokové sazby úvěrů na bydlení jsou nyní na historických minimech a v dalších letech mohou růst, což se projeví na výši měsíční splátky. K tomu se váže také pojištění schopnosti splácet hypoteční úvěr i samotné nemovitosti. Určitě je vhodné využít služeb profesionálního finančního poradce, který se v aktuálních nabídkách bank a stavebních spořitelen orientuje.

Prověřit je potřeba nejen nemovitost
Dát na první dojem se při výběru nemovitosti nemusí vyplatit. S důkladným prověřením nemovitosti by měla být nápomocna zkušená realitní kancelář. Pokud kupující vybírá bez využití služeb realitního makléře, měl by prověření nemovitosti věnovat o to větší pozornost. Právní vady se dají zjistit z katastru nemovitostí a technické závady přímo na nemovitosti pomůže odhalit stavební odborník. Na těchto službách se opravdu nevyplácí šetřit. Nové nátěry dokážou ledacos zakrýt. Důkladná inspekce by měla odkrýt případné vady. Není od věci zeptat se také prodávajícího na důvod prodeje. U novostaveb by mělo být prověřování stavební firmy ještě důkladnější. Ideální je, když firma funguje na trhu již několik let a má pozitivní reference, popřípadě zjistit všechny záruční lhůty.

Splňuje lokalita všechny požadavky na spokojený život?
Stává se, že kupující najde nemovitost svých snů a složí kauci dříve, než si pořádně prohlédne okolí. Budoucí majitel by si však měl nejdříve uvědomit, jaké má nároky na bydlení. Potřebují děti dobré autobusové spojení do školy? Nevadí, že v budoucnu bude nedaleko postavena dálnice? Nevyroste do dvou let před domem velké obchodní centrum? Nejen na to vše by se měl zájemce o nemovitost ptát. Někteří kupující, a to platí většinou při stěhování do neznámého města, např. za prací, volí napřed raději krátkodobý pronájem, zpravidla na dobu 6 měsíců, a pak až přistupují k vyhledávání nemovitosti. Za půl roku lze totiž zjistit, jak fungují dopravní spojení do jednotlivých městských částí, které čtvrti patří k lepším a které naopak k horším, jak je na tom kvalita škol apod. I ta nejlepší nemovitost ve špatné lokalitě totiž může znamenat velká zklamání v dalších letech. Nemovitost se dá zrekonstruovat, popřípadě zbourat a postavit nová, ale s lokalitou a okolím to takto nefunguje.

Co je psáno, to je dáno
Prodávající může zájemci naslibovat ledacos. Důvěra v ústní dohody ale do realitního obchodu nepatří. Veškeré smluvené podmínky by měly obě strany sepsat a podepsat. Zde také není na škodu využít služeb profesionála a přizvat si na pomoc právníka.

Složit kupní cenu před zápisem do katastru nemovitostí?
Zápis do katastru nemovitostí může trvat poměrně dlouho, proto se smluvená částka rozhodně nevyplácí prodávajícímu při podpisu smlouvy. Je pochopitelné, že prodávající také potřebuje jistoty, proto se doporučuje využít notářské či advokátní úschovny kupní ceny. Finanční prostředky se tak vkládají na nezávislý účet již při podpisu smlouvy, ale prodávajícímu jsou vyplaceny až ve chvíli, kdy je v katastru zapsán nový majitel.

Koupě nemovitosti s sebou může nést mnohá rizika, a proto není nikdy na škodu využít služeb profesionálního realitního makléře. Zkušený makléř pomůže s výběrem nemovitosti, případně pomůže i s právní stránkou obchodu. Čím větší je investice, tím opatrněji by měl člověk jednat. A u nemovitostí to platí dvojnásobně.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy