Umístění bytu ovlivňuje náklady na vytápění

Umístění bytu ovlivňuje náklady na vytápění

8.10.2015 - Při koupi bytu, je potřeba zvážit mnoho faktorů. Nejčastěji lidé řeší cenu, lokalitu, stáří domu i polohu bytové jednotky. Důležité je zvažovat vše s ohledem na budoucnost. Právě poloha bytu může budoucímu majiteli ovlivnit i výši poplatků za vytápění.

Náklady na vytápění mohou ovlivnit tržní cenu nemovitosti
Ověřování vlivu polohy bytu na budoucí vytápění má smyl i kvůli aktuální ceně nemovitosti. Pokud se prodávají dva byty ve stejném domě, přičemž jeden s výrazně většími tepelnými ztrátami, mělo by to ovlivnit i výši tržní ceny oproti druhému bytu. Pokud má zájemce pocit, že se v ceně vysoké poplatky za teplo neodrazily, měl by o ceně smlouvat.

Kde je umístěn byt s nižší spotřebou tepla?
Byty situované na jih mohou v zimě čerpat teplo i ze slunečných paprsků. Tato poloha se samozřejmě může stát nevýhodnou v létě, kdy teplo není žádoucí. Často bývá chladněji v přízemních bytech. Vnitřní teplotu samozřejmě také ovlivňuje míra zateplení domu, ale ta bývá pro daný objekt stejná. Dá se říct, že menší spotřebu tepla má byt ve vyšších patrech situován na jih.

Když se soused nechá vytápět
Bohužel vnitřní teplotu často ovlivňuje sousední byt. Pokud má soused vypnuté topení na minimum a neváhá často větrat, stoupne spotřeba tepla ve vedlejším bytě. Zahřátí prochladlých stěn je samozřejmě výdaj navíc. Někde řeší tento problém automatickou regulací otopného systému, která udává majitelům bytů určité mantinely. Mnoho sousedů se však i přesto pře kvůli značně rozdílným nákladům na vytápění. Toto téma je složité a pro kupujícího je nesnadné vytipovat sousedské vztahy ještě před nastěhováním.

Teplotu ovlivňuje i způsob využití prostoru
Poloha bytu samozřejmě může ovlivnit výši nákladů na provoz, ale také jeho samotné užívání. Pokud tedy bude prodávající v dobré vůli odkrývat výši poplatků, nejedná se o daná čísla i pro kupujícího. Teplotu v bytě může například ovlivnit i časté vaření a pečení. Tyto věci jsou těžko odhadnutelné, ale přesto by se měl kupující zajímat o vše, co může teplotu v bytě ovlivnit. Zejména pokud plánuje dlouhodobé užívání bytu.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy