Jak vybrat chatu k trvalému bydlení?

Jak vybrat chatu k trvalému bydlení?

24.8.2015 - Zejména v okolí Prahy se v posledních letech rozmohl trend koupě chaty k účelu trvalého bydlení. Důvodem jsou bezesporu finanční možnosti kupujících. Rodinné domy v blízkosti hlavního města jsou pro mnohé drahou variantou života mimo ruch velkoměsta. Některé chaty po menší rekonstrukci mohou splňovat všechny požadavky na pohodlné bydlení. Důležité je umět dobře vybrat, protože při špatné volbě může mít nový majitel nemalé starosti.

V první řadě si zájemce o koupi chaty k bydlení musí uvědomit, že právě tyto rekreační objekty byly budované často mimo vesnice a s myšlenkou využití v letních měsících. Může se tak stát, že cesty k některým chatařským oblastem jsou v zimě neudržovány a dostupnost je více než komplikovaná. Stejně tak by se měl zájemce ptát na svoz odpadu, doručovaní pošty a další často opomíjené drobnosti.

Pokud má být chata využívána celoročně, často je potřeba rekonstrukce objektu. Nejprve by si měl zájemce ověřit zdroj pitné vody a elektřiny. Zejména pitná voda bývá mnohdy problémem. Často se stává, že je pouze jedna studna pro větší počet chat. Navíc je potřeba ověřit sílu pramene, aby se nový majitel nemusel potýkat s nedostatkem vody. Asi nejčastějším problémem rekreačních objektů určených pro letní měsíce je nedostatečná izolace. S těmito dodatečnými výdaji je třeba při koupi chaty k bydlení počítat.

Stejně jako při koupi pozemku či domu je třeba prověřit příjezdové komunikace. Také na cestách vedoucích k rekreačním objektům mohou být vázána věcná břemena. Vždy je dobré vědět, komu patří cesta, po které chceme jezdit. Problém může být i v samotném pozemku, na kterém je objekt postaven. Zejména starší chaty stojí často na obecním pozemku. Vlastník tedy prodává samotnou chatu a je nutné platit obci nájem. Částka za nájem nebývá vysoká. Problém může nastat při financování úvěrem nebo při převodu nemovitosti. Právě financování úvěrem bývá u chat také větším problémem. Rozhodně by zájemce o chatu neměl počítat se stejnými podmínkami jako při koupi rodinného domu. Banky poskytují úvěry, ale s různými omezeními.

Bydlení v klidné oblasti a dobré dostupnosti do města je vždy velmi žádané. Dobře zvolená koupě chaty a její následná rekonstrukce je levnější variantou rodinného domku na vesnici. Sice se jedná o skromnější bydlení, ale to většinou vynahradí lokalita, ve které se chaty většinou nacházejí.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy