Co vybrat: pronájem, nebo hypotéku?

11.9.2017 - Mít kde bydlet je základ. Každý člověk svou situaci řeší jinak. Pokud nemáte štěstí a o bydlení se vám nepostaraly předchozí generace, musíte si ho zajistit sami buď v pronájmu, nebo formou hypotéčního úvěru. Pro všechny zájemce o bydlení však nejsou dostupné a výhodné obě varianty.

Jste hypotéční nebo pronájmový typ?
Existují lidé, kteří by nikdy nešli do pronájmu a raději platí bance s vidinou, že investují do svého. Jiné naopak děsí představa závazku na mnoho let a péče o nemovitost. Důležité je odhalit, jakou máte povahu a co konkrétně vám vyhovuje. Hypotéka je pevnějším závazkem než pronájem, který lze poměrně snadno vypovědět a najít si nový. Mít hypotéku sice neznamená, že se nikdy v životě nepřestěhujete, ale vždycky vás na nějakou dobu uváže k místu, kde si byt nebo dům pořizujete. Bydlení v pronájmu je v tomto ohledu flexibilnější.

Jak moc se chcete o své bydlení starat
Někdo po tom netouží, nebo na to nemá čas. Vlastní bydlení vyžaduje starosti – čas i peníze. Rekonstrukce, které musíte zařídit vlastními silami, objednat firmy. Bydlení v pronájmu má tu výhodu, že se o provozuschopnost bydlení stará pronajímatel. Nemusí to znamenat, že se stará takovým způsobem, jaký vám vyhovuje. Jednoduše řečeno, nájemní byt by měl mít funkční koupelnu, ale na barvě kachliček patrně lpět nebudete. U hypotéky si vše zařídíte podle svých představ, a o to, co bude vaše, je většinou tendence se postarat lépe, než o pronajaté.

Kde se vidíte za deset či dvacet let?
Tuto otázku lze častěji slyšet na pracovních pohovorech, nicméně je aktuální i při výběru bydlení. Vybírejte místo, které vám vyhovuje nejen svou dopravní dostupností, občanskou vybaveností, ale i tím, že tu neplánujete zůstat jen omezenou dobu. Hypotéku si berte, pokud jste přesvědčení, že se v dlouhodobém časovém horizontu nevyskytne situace, kdy by vám bydlení ve vybraném místě začalo vadit. Samozřejmostí je otázka zajištění příjmů, které pokryjí náklady na bydlení, zejména pracovního uplatnění. Pokud v regionu ubývá pracovních míst ve vašem oboru a výhledově hrozí stěhování za prací na druhý konec republiky nebo plánujete cesty do zahraničí, hypotéka pro vás zřejmě nemá smysl.

Kdo s vámi bydlí?
Pokud je na hypotéku více příjmů, například příjem obou manželů, usnadňuje to její splácení. Přesto i lidé žijící jako singles, bez závazků, kteří jsou flexibilní, mohou uvažovat o hypotéce proto, že chtějí mít „konečně něco svého“. Vlastní bydlení poskytuje bezpečnější zázemí nejen pro rodinu, ale i pro ty, kdo touží po určitém komfortu a mají své vlastní požadavky, které nemusí nájemní bydlení splnit.  Pokud například máte domácího mazlíčka, je možné, že vám pronajímatel nevyjde vstříc a zvířecího
spolubydlícího nedovolí.

Spočítali jste všechny varianty?
Jak u pronájmu, tak u hypotéky musíte počítat s tím, že se výše vašich příjmů může měnit. Partner přijde o práci nebo onemocní, partnerka odejde na rodičovskou. Spočítejte si reálné náklady hypotéky včetně poplatků a porovnejte s tím, co platíte v nájmu. Možná zjistíte, že hypotéka je dokonce výhodnější než nájem.  Udělejte si analýzu, za co v nájmu platíte. Nezapomeňte, že k nákladům na bydlení patří také energie, voda, v případě vlastního bydlení nejrůznější pojištění či fondy oprav. Po skončení fixace je třeba u hypotéky hlídat výši úrokové sazby.

Veronika Fiedlerová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop