Penzistům pomůže zpětná hypotéka

7.9.2015 - Mnoho penzistů v České republice se potýká s nedostatkem financí. Veškeré své úspory mají často uložené v nemovitosti, kterou současně obývají. V případě nouze se tak nabízí možnost prodeje vlastního majetku a stěhování se do pronajatého bytu. To je pro mnoho seniorů bolestivé rozhodnutí. Nově na český trh přichází zpětná hypotéka, která nabízí lidem nad šedesát let možnost, jak získat peníze ze své nemovitosti a zároveň ji dále bezstarostně obývat.

Myšlenka zpětné neboli reverzní hypotéky pro seniory vznikla v USA. Původně se jednalo o finanční podporu vdovce či vdovy po smrti partnera, aby mohli dožít v místě, na které jsou zvyklí. Později byla tato služba využívána i seniory, kteří si chtěli zajistit pohodlné stáří. Smýšlení Čechů je v tomto ohledu konzervativnější. "Renta z nemovitosti je velmi specifický finanční produkt. Uvědomujeme si, že v České republice je mnoho věcí jinak než v zemích, kde je již zpětná hypotéka s oblibou využívána, a že mnozí penzisté svůj by či rodinný dům plánují přenechat svým potomkům. V první fázi bychom tuto možnost financování rádi nabídli užšímu okruhu klientů. A to buď bezdětným seniorům, pro které může být ideálním způsobem jak si přilepšit k důchodu anebo penzistům, kteří bojují s dluhy nebo velmi nízkým důchodem. Využití peněz z bytu či domu pro ně může být výhodným řešením vážného problému," uvedl Jiří Vránek, jednatel společnosti Finemo.

Výše úvěru se u každého posuzuje individuálně, ale dosahuje až 50% hodnoty nemovitosti. Úroková sazba se též stanovuje individuálně. Letos se pohybuje kolem 9,5%. "Renta z nemovitosti je založena na principu bezúčelového úvěru, který je zajištěn zástavním právem k nemovitosti, kterou vlastní klient. Po zjištění ceny nemovitosti je část hodnoty dané reality vyplacena klientovi buď hned, nebo formou pravidelné renty. Klient přitom zůstává bydlet ve svém, o byt či dům se nadále řádně stará," vysvětluje fungování nového finančního produktu Jiří Vránek. Když se majitel bude chtít později odstěhovat nebo zemře, tak teprve tehdy se řeší úhrada dluhu majitelem nebo jeho dědici, ať už penězi utrženými z prodeje nemovitosti nebo jinými prostředky.

Životní úroveň seniorů v České republice je často diskutované téma. Náklady na provoz domácnosti někdy dosahují téměř výše jejich měsíčního příjmu. V takovém případě je zpětná hypotéka šancí, jak si udržet své bydlení a zároveň si finančně polepšit.

Lenka Doleželová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop