Energetický štítek a energetický průkaz od 1.1.2009

Energetický štítek a energetický průkaz od 1.1.2009

25.11.2008 - Od 1.1.2009 dochází k úpravě podmínek pro získání stavebního povolení jak pro stavbu, tak i pro rekonstrukci nemovitostí. Nedílnou součástí stavební dokumentace se stane Průkaz energetické náročnosti budovy. Přinášíme vám zakládní informace.

Energetický štítek a energetický průkaz budovy slouží pro jednoduché a jasné zhodnocení budovy z hlediska její energetické náročnosti. Umožňují jednoduché srovnání budov z hlediska kvality obalových konstrukcí a nároků na energii potřebnou pro vytápění, a tedy i nákladů na provoz. Mohou sloužit jak stávajícím majitelům a uživatelům objektu, tak i realitním kancelářím a zájemcům o koupi či pronájem domu, jako jeden z nástrojů pro stanovení výše kupní ceny nebo nájmu. Energetický průkaz a energetický štítek se zpracovává pro rodinné i bytové domy i pro budovy v sektoru služeb a výroby. Energetický průkaz je druhem certifikátu, který prokazuje, že váš rodinný dům má dané energetické parametry a slouží k informaci majitele, jak je jeho dům energeticky náročný ve srovnání se současným standardem. Zároveň při případném prodeji může být pomocným ukazatelem při ohodnocení prodejní a kupní ceny domu, což jistě není zanedbatelný faktor.

Průkaz energetické náročnosti budovy je podle novely energetického zákona (177/2006 Sb.) od 1. 1. 2009 povinnou součástí dokumentace při výstavbě nových budov, dále při energeticky významných změnách stávajících budov (např. výměna oken, zateplení či rekonstrukce budovy) s podlahovou plochou nad 1000 m2, a také při prodeji nebo nájmu těchto budov nebo jejich částí. Průkaz energetické náročnosti budovy přitom nesmí být starší 10 let. Povinnost zpracovat a na veřejně přístupném místě vystavit průkaz energetické náročnosti budovy budou mít také provozovatelé budov nad 1000 m2 podlahové plochy využívaných pro školství, zdravotnictví, kulturu, obchod, sport, ubytovací a stravovací služby a také budovy veřejné správy a zákaznických středisek v odvětví vodního hospodářství, energetiky, dopravy a telekomunikací.

Průkaz energetické náročnosti budovy je podrobně upraven novou vyhláškou č. 148/2007 o energetické náročnosti budov. Tento průkaz nahrazuje předchozí Energetický průkaz budovy podle vyhlášky č. 291/2001. Nový průkaz energetické náročnosti budovy hodnotí budovu z hlediska všech energií, které do budovy vstupují - tedy z hlediska energie na vytápění, chlazení, ohřev teplé vody, větrání a osvětlení.

Co je obsahem Energetického průkazu?
• informace o majiteli domu
• lokalizace objektu a jeho klimatické údaje
• energetické údaje (např. sluneční zisky prosklenými plochami)
• energetické ukazatele měrné potřeby tepla
• tabulka pro sledování energetické spotřeby tepla při vytápění daného objektu

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy