Co je to střednědobý pronájem?

Co je to střednědobý pronájem?

22.5.2023 - Realitní odborníci definují délku střednědobého pronájmu od jednoho měsíce do jednoho roku. A i když by se zdálo, že je tato délka pronájmu nevýhodná, opak je pravdou. Pro mnoho osob může být řešením v různých životních situacích.

Kdo hledá střednědobý pronájem? Především všichni ti, pro něž je na dobu delší než jeden měsíc ubytování v hotelu či v penzionu jednak finančně příliš nákladné, a jednak i nepohodlné z důvodů nedostatku soukromí.

Jsou to například zaměstnanci a pracovníci, kteří byli vysláni ze své mateřské firmy na některou z poboček do vzdálené lokality, k partnerské firmě, aby pracovali na sjednané zakázce, absolvovali pracovní stáž či se podíleli na společném vědeckém výzkumu. Podobné to je se studenty, kteří míří třeba na jeden či dva semestry na jinou školu v režimu různých studentských výměn a studijních pobytů.  

Další takovou skupinou jsou tzv. digitální nomádi, kteří jsou dnes díky technologiím schopni pracovat pro svou firmu odkudkoli. Nejsou tedy vázáni na určité místo a užívají si cestování, aniž by museli přerušit své pracovní závazky. Lidé však mohou využít střednědobý pronájem i v případech, kdy potřebují zrekonstruovat byt nebo hledají dlouhodobý pronájem v novém místě, ovšem bydlet tam – například kvůli škole či zaměstnání – potřebují ihned. Ne vždy se podaří najít dlouhodobý pronájem včas, a tak je ten střednědobý často vhodným řešením.

Strednedoby_pronajem

Jak vybavit byt pro střednědobý pronájem

Otázkou je, zda pronajímatel nabídne další servis, jako je například pravidelný úklid. To ve střednědobém pronájmu nebývá standardem, a tak je třeba tyto, případně další služby, vždy s novým nájemcem dohodnout ve smlouvě.

Někteří vlastníci by rádi využili pro střednědobý pronájem svůj byt, například pokud jedou na delší dovolenou, nebo budou celé léto na chatě. Ale toto řešení není ideální. Zřejmě by nebyl problém nechat si v bytě zamčenou jednu skříňku, ale není možné mít v celém bytě osobní věci. Hosté by i při pronájmu na několik týdnů či měsíců měli mít celý byt k dispozici, včetně dostatku úložných prostor.

Jaké podmínky jsou pro střednědobý pronájem sjednávány

Nájemní smlouva se sjednává buď na dobu určitou, nebo s velmi krátkou výpovědní lhůtou, která dává nájemníkům flexibilitu, pokud například jejich závazky v daném místě skončí dřív, než předpokládali.

Aby byl střednědobý pronájem pro majitele výhodný, je třeba vlastnit nemovitost tam, kde lze předpokládat vysokou obsazenost. Jsou to především velká města s vysokou koncentrací škol, univerzit či mezinárodních firem. Každopádně je vhodné před koupí investičního bytu se s tímto záměrem obrátit se na profesionály, kteří vytipují vhodné lokality a nemovitosti.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Trend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmu a ti, co chtějí prodat, musí znát správnou cenuTrend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmu a ti, co chtějí prodat, musí znát správnou cenu







Jak a kdy může pronajímatel zvýšit nájemnéJak a kdy může pronajímatel zvýšit nájemné








Co vše si může pronajímatel zakotvit v nájemní smlouvě?Co vše si může pronajímatel zakotvit v nájemní smlouvě?







Máte spolubydlícího? Musíte podat daňové přiznáníMáte spolubydlícího? Musíte podat daňové přiznání







Jaká mohou být úskalí vztahů mezi pronajímatelem, nájemcem a podnájemcem?Jaká mohou být úskalí vztahů mezi pronajímatelem, nájemcem a podnájemcem?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy