Zvažujete koupit byt v paneláku? Sídliště může nabídnout víc, než se na první pohled zdá

Zvažujete koupit byt v paneláku? Sídliště může nabídnout víc, než se na první pohled zdá

28.4.2023 - Paneláky – mnoho pamětníků devadesátých let si určitě vzpomene na jedno z vyjádření prvního prezidenta České republiky, který o nich mluvil jako o králíkárnách, v nichž se nedá kvalitně bydlet. Mnohým, kteří v panelových bytech viděli naplnění svého snu o vlastním bydlení, se tento výrok nezamlouval a je třeba říci, že ani po třiceti letech na něm není mnoho pravdy.

Jednak, byty byly státní, družstevní, nebo patřily konkrétním státním podnikům, kteří v nich ubytovávali své pracovníky. K tomu český trh v té době nenabízel mnoho možností, jak byt zrekonstruovat podle svých představ. Chyběly materiály, spotřebiče, výběr doplňků. To vše dnes máme.

A panelové domy jsou zateplené a revitalizované, sídliště často skýtají nejen dostatek zeleně, ale také potřebné služby a kvalitní dopravní obslužnost. Proto koupě bytu v panelovém domě může být výhrou. Zvláště pokud jde o byt před rekonstrukcí a nový vlastník bude mít možnost přetvořit si jej podle svých představ.

O tom, že panelové byty začaly zlevňovat již během loňského roku, jsme několikrát informovali. Brno nebylo a není výjimkou. K tomu přistoupilo zdražení hypoték, přísnější podmínky pro jejich poskytování, a konečně roztočená inflační spirála, která se ne, a ne zastavit ani letos.

Zájemci o samostatné bydlení musí často otočit v ruce každou korunu, aby si dobře spočítali, na jaký byt budou mít dostatek hotovosti a zda zvládnou podstatně vyšší splátky, než s kterými třeba před časem počítali. Proto fakt, že panelové byty zlevnily a nyní se dají koupit za nižší cenu než stejně velké developerské projekty, může být pro mnoho zájemců dobrá zpráva.

Pokud koupíte starší byt, počáteční investice bude menší, než koupě nového bytu. Byt bude zřejmě potřebovat rekonstrukci, ale právě to může přinést novému bydlení podstatnou přidanou hodnotu. Pokud nejde o velmi odborné práce, spoustu věcí zvládnou šikovní kutilové a kutilky svépomocí. Nikdy snad nebyla nabídka hobby obchodů tak široká, jako v posledních letech. Obchody nabízejí také odborné poradenství. Takže přijít s rozměry koupelny a odcházet s hotovým návrhem a kompletně objednaným vybavením a zařízením je dnes běžné.

Čím může uchvátit starší byt v paneláku?

Jste-li mladá rodina nebo plánujete děti, tak určitě klidem, minimem dopravy ve vnitřních blocích, avšak dobrou dostupností do centra města. Často stačí dojít pár minut na hlavní ulici a spoje do centra jsou k dispozici. Panelová sídliště mívají dostatek základních a mateřských škol. Na rozdíl od podobných zařízení v centrech měst nemusí děti přecházet frekventované silnice, u škol i družin jsou navíc rozlehlá venkovní hřiště. Zvykem některých z nich je nechat je otevřená odpoledne i pro běžnou veřejnost.

Byt_dispozice

Na sídlištích také vždy patřilo k základní občanské vybavenosti dostatek prostorů pro praktické i odborné lékaře a základní nabídka obchodů. Bývalá socialistická nákupní centra jsou dnes často proměněná a nabídka obchodů a služeb je dostačující pro běžné nákupy.

Na co se zaměřit při prohlídce bytu

Představu o budoucím uspořádání bytu si nejlépe uděláte, pokud je neobydlený. Ale i když vás makléř vezme do zabydleného bytu, určitě bude mít plánek s rozměry, s nimiž lze plánovat budoucnost. Pokud je byt, resp. dům, technicky v pořádku, resp. po rekonstrukci, nemusíte k prohlídce povolávat stavebního technika. Stačí získat informace z SVJ.

Ovšem statik je důležitý. Pokud budete chtít bourat příčky či stavět nové, je třeba zjistit, které stěny jsou nosné. Nejspolehlivějším indikátorem je materiál. Pokud jsou příčky například ze sádrokartonu, nosné nebudou. V případě těžkých příček z cihel, betonových tvárnic a panelů je nutné poradit se se statikem. To platí i pro koupelnové jádro, které bývá v panelových domech obložené umakartem. Statik doporučí, kterým materiálům se vyhnout a které budou pro daný účel vhodné.

V minulých letech Brno zveřejnilo výsledky průzkumu, který prováděla odborná firma se sociology na brněnských sídlištích od roku 1988 do roku 2011. Výzkum ukázal, že největší výhodou sídlišť je stav a množství zeleně a velkorysost prostoru. Mezi další výhody obyvatelé paneláků počítají klid k bydlení, dostupnost a frekvence spojů městské hromadné dopravy, dostupnost služeb, obchodů a občanské vybavenosti. Často v minulých letech podceňovaný panelák tak může dnes nabídnout mnohem více, než se na první pohled zdá. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

V Brně si kvalitní pozemky svou cenu stále drží. Panelové byty ovšem začaly zlevňovatV Brně si kvalitní pozemky svou cenu stále drží. Panelové byty ovšem začaly zlevňovat







Proč dopravní dostupnost tak výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti?Proč dopravní dostupnost tak výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti?







Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?







Na co si dát pozor při prodeji nebo koupi družstevního bytuNa co si dát pozor při prodeji nebo koupi družstevního bytu







Proč je lokalita tak důležitým faktorem ke stanovení správné ceny nemovitosti?Proč je lokalita tak důležitým faktorem ke stanovení správné ceny nemovitosti?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy