Pronájmy bytů na pražských Vinohradech stále zdražují

Pronájmy bytů na pražských Vinohradech stále zdražují

3.4.2023 - Každé město má lokality, které se dají označit za prémiové. V Praze jsou jednou z takových čtvrtí Vinohrady. Bydlení de facto v centru města, starší zástavba bytových domů, díky metru dobrá dopravní dostupnost po celé Praze. Atraktivita tohoto místa se podepisuje na nemalých cenách nemovitostí, jenž neztrácí na své hodnotě ani v době vysokých úrokových sazeb hypotečních úvěrů a špatné dostupnosti vlastního bydlení.

Již déle, než rok klesá v České republice poptávka po nákupu vlastních nemovitostí. Naopak na vzestupu, jsou ceny nájmů. Na pražských Vinohradech podle Dany Rudolfové z pražské realitní kanceláře Donna dokonce v některých případech ceny nájmů vzrostly o 20 %. "V současné době se již situace stabilizovala. Mnohdy jsou dokonce požadavky pronajímatelů nereálné. Nicméně u atraktivních nabídek se zkrátila doba inzerce a poměrně rychle se obsazují.

Tytéž zkušenosti má Michal Němeček z realitní kanceláře Němeček reality, podle kterého je poptávka po pronájmech stále silná díky malému počtu nabídek. "Byty na pražských Vinohradech v dispozici 2+1 jsou vzácné."

"Ceny od března 2022 do dneška dle mého názoru ještě vzrostly, přestože již ne tak významně jako v období od března 2021 do března 2022. Zajem je velký a Vinohrady patří mezi 5 nejpoptávanějších čtvrtí v Praze," upřesnuje situaci Michal Růžek z realitní kanceláře iReality Praha.

Za zpomalením růstu nájemného stojí podle oslovených profesionálů zejména rostoucí ceny energií. Lidé, kteří hledají nájemní bydlení totiž obě položky, nájemné a energie, sčítají. Celková částka je ovšem pro mnohé z nich již příliš vysoká, a tak hledají alternativní bydlení například v jiných pražských lokalitách, což potvrzuje i Dana Rudolfová: "Pro zájemce je rozhodující celková výše měsíčních nákladů, takže výše poplatků je samozřejmě zajímá. Příliš vysoké měsíční poplatky zájemce spíše odrazují."

Michal Němeček se několik posledních let stále častěji setkává u klientů své realitní kanceláře s dotazem na celkové náklady než pouze na výši čistého nájemného. "Myslím si, že součet položek nájmu, záloh na služby, elektřinu, popř. plynu zajímalo poptávající v každé době. V dnešních dnech se také zabývají tím, zda jsou jednotlivé položky služeb v dostatečné výši a ideálně v rovnováze s reálnou spotřebou."

Podle Michala Růžka je prý dokonce klientům jedno, jak vysoké je nájemné a na kolik vyjdou energie. Zajímá je celková částka. "Klientům je celkem jedno, jaká je cena energií, když se vejdou s celkovou cenou do rodinného rozpočtu. Klienti aktuálně preferují byt, kde výše záloh a dalších poplatků odpovídá realitě. Na druhou stranu se klienti již s vysokými zálohami smiřují a protestují méně než před rokem," uzavírá Michal Růžek.

Pokud by došlo k výraznému snížení kupní síly obyvatel, může nastat v dalších měsících zastavení růstu cen nájemního bydlení, a to nejen v Praze, ale i v dalších městech České republiky. Ve chvíli, kdy dojde k poklesu úrokových sazeb hypotečních úvěrů a rozvolnění parametrů DTI a DSTI ze strany České národní banky, mohlo by mnoho lidí, aktuálně žijících v nájmech, začít uvažovat o nákupu vlastní nemovitosti. Tím by mohlo dokonce dojít k poklesu cen nájemního bydlení. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Ceny nájmů trhají rekordy aneb… když lidé chtějí bydlet ve vlastním, ale nemohouCeny nájmů trhají rekordy aneb… když lidé chtějí bydlet ve vlastním, ale nemohou







Trend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmuTrend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmu







Jak a kdy může pronajímatel zvýšit nájemnéJak a kdy může pronajímatel zvýšit nájemné








Praha 6 – vyhledávaná adresa nejen mezi PražanyPraha 6 – vyhledávaná adresa nejen mezi Pražany







Dobrá adresa symbolizuje bohatství a úspěchDobrá adresa symbolizuje bohatství a úspěch





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy