Hledáte pozemek pro stavbu rodinného domu? Zvažujte své síly

Hledáte pozemek pro stavbu rodinného domu? Zvažujte své síly

13.2.2023 - Již jsme psali, jak vybrat pozemek pro stavbu rodinného domu z hlediska dispozic a rozměrů, a při dodržení koeficientu zastavěnosti podle územního plánu. Při koupi pozemku, nebo již hotového rodinného domu se zahradou, je však třeba zvážit také další aspekty.

Podle analýzy Hypoindexu vzrostly ceny pozemků od konce roku 2018 do konce roku 2021 v jednotlivých krajích o 60 až 140 %. Nejmenší nárůst byl v Praze, ke zdražení o 80 až 90 % došlo v Karlovarském, Moravskoslezském nebo Královéhradeckém kraji. A tak průměrné ceny stavebních pozemků v Praze jsou 16 500 Kč/m2, v Jihomoravském kraji 4 700 m2. Nejlevnější stavební pozemky jsou naopak v Moravskoslezském kraji (1 500 m2).

Samozřejmě záleží na tom, zda jsou pozemky zasíťované, ceny zasíťovaných a nezasíťovaných pozemků se v některých regionech liší i o stovky korun. 

Koupě pozemku jako investice se stále vyplácí. Ovšem pokud kupujete stavební pozemek za účelem stavby domu, je třeba posoudit své finanční možnosti. Pozemek je totiž jen první vstupní investicí, stavba domu, která bude následovat, bude vyžadovat podstatně vyšší finanční prostředky.

Jak velký pozemek koupit?

Investor se většinou zabývá především výběrem lokality pro své bydlení. Dnes jsou nejdražší pozemky v okolí velkých měst, kam lze dojíždět do prací. Před několika lety to bývalo v okruhu zhruba 30 kilometrů, ale tento perimetr se postupně zvyšuje. Dnes běžně do Brna i Prahy dojíždějí denně lidé ze vzdálenosti 70 kilometrů. V takových lokalitách totiž koupí pozemek podstatně levněji, případně jim to umožní za stejné peníze koupit pozemek podstatně větší.

Ovšem doba, kdy lidé chtěli velké pozemky nad 2000 metrů čtverečních, je dávno pryč. Dnes se běžně prodávají pro stavbu rodinného domu i pozemky o rozloze 500 metrů. Za běžnou rozlohu stavebního pozemku se pak považují pozemky od cca 700 m2.

Projektanti se trendu malých pozemků přizpůsobují a domky o minimálním půdorysu lze najít i v nabídce domů na klíč. Chcete-li bydlet na venkově, stranou od ruchu velkoměsta, dát si ráno kávu na terase, vykoupat se ve vlastním bazénu, nemusíte mít pozemek o tisíci metrech. Mějte na paměti, že čím větší pozemek, tím více práce.

Rodinný dům se zahradou - touha obyvatel velkých měst

Koupit velký pozemek či již hotový dům se zahradou, vytvořit si zákoutí jak z luxusního zahradnického magazínu, lavičky, treláže, stromy, keře, jezírka, je snem mnoha lidí. Taková koupě však mnohdy končí rozčarováním, kolik práce pozemek kolem domu obnáší.

Bezúdržbová zahrada je totiž jen lákadlem mnohých zahradníků. Taková zahrada neexistuje. Pokud za ni nebudete považovat vydlážděnou plochu s pár květináči. I tak totiž mnoho majitelů dopadne.

I když vám možná někteří zahradníci bezúdržbovou zahradu naslibují, je třeba se i v tomto ohledu řídit zdravým selským rozumem. Žádná rostlina nebude prosperovat, pokud nebude mít tu správnou péči. Každý keř nebo strom se musí občas prořezat, aby z nich nebyla během několika let neprostupná džungle. Trávník je třeba od jara do podzimu sekat, hnojit, zalévat.  Nevystačí si jen s deštěm. Také květiny vyžadují péči, nemluvě o zeleninových záhonech, kde je třeba sázet, plít, předpěstovávat, zalévat.

Utrhnout si na zahrádce vlastní okurku, dát do vázy svou růži, je určitě krásnou představou. Ovšem především pro ty, jimž je zahradničení opravdovým koníčkem. Protože každý pozemek vyžaduje trvalou péči a žádného majitele nečeká jen lenošení na terase. Proto je třeba zvážit, jak velký pozemek k rodinnému domu je opravdu potřeba. Zda nadměrná očekávání nepřinesou jen práci navíc, která brzy přestane být zábavou. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jakou vybrat ideální velikost pozemku pro stavbu rodinného domuJakou vybrat ideální velikost pozemku pro stavbu rodinného domu







Napojení pozemku na inženýrské sítě. Kdo to zaplatí?Napojení pozemku na inženýrské sítě. Kdo to zaplatí?







Kupujete stavební pozemek? Prověřte si, zda je opravdu stavebníKupujete stavební pozemek? Prověřte si, zda je opravdu stavební







Jak postupovat při koupi stavebního pozemkuJak postupovat při koupi stavebního pozemku








Pasivní, nulový nebo nízkoenergetický? Čím se liší tyto typy domů?Pasivní, nulový nebo nízkoenergetický? Čím se liší tyto typy domů?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy