Nemovitosti na jižní Moravě zlevňují. Kdy se pokles cen zastaví?

Nemovitosti na jižní Moravě zlevňují. Kdy se pokles cen zastaví?

19.1.2023 - Ceny nemovitostí na jižní Moravě prošly za poslední rok výraznou změnou. Ještě v květnu loňského roku se například ve Znojmě nabízely dvoupokojové byty za průměrnou cenu 3,89 mil. Kč. Nyní se tytéž byty v průměru nabízí za 3,2 mil. Kč. Stejně tak došlo k poklesu cen i v Hodoníně. Průměrná cena bytu 2+1 poklesla za posledních 9 měsíců z 3,2 mil. Kč na 2,9 mil. Kč. Je reálné, že bude zlevňování pokračovat i nadále, nebo se ceny nemovitostí dostaly na hodnoty, pod které již neklesnou?

Pokud hledáte vlastní bydlení na jižní Moravě, máte možná právě nyní ideální příležitost výrazně ušetřit. Podle dat realitního serveru realitymorava.cz totiž za poslední rok zlevnily na jižní Moravě byty všech kategorií. A nemusí jít pouze o byty v Brně.

Například ve Znojmě za období květen 2022–leden 2023 poklesly ceny bytů 2+1 o 15,87 % a byty 3+1 jsou aktuálně levnější než před rokem o 14,85 %. O něco mírnější byl pokles cen také v Hodoníně, kde se snížily ceny dvoupokojích bytů o 10 %. Podle Moniky Skutecké z hodonínské realitní kanceláře Reality Kuchtičková došlo za poslední rok k výraznému poklesu. "Ceny dvoupokojových bytů se samozřejmě změnily, výrazně klesly, v průměru o cca. 300 - 500 tisíc Kč na bytovou jednotku, záleží ovšem vždy na konkrétní lokalitě."

Ceny bytů Hodonín 2022 - 2023

Na propadu zájmu o nákup nemovitostí se dle oslovených realitních makléřů podílí hlavně vysoké úrokové sazby hypoték, opětovné zavedení parametrů posuzujících možnosti splácet hypoteční úvěry (DTI a DSTI) a drahé energie.

Podle Aleny Zmekové ze znojemské realitní kanceláře Aton se navíc změnil u kupujících poměr mezi těmi, kteří využívají k financování bydlení hypoteční úvěr a těmi, který platí celou kupní cenu ze svých úspor. "Od roku 2021 se 90 % obchodů naší realitní kanceláře realizovalo v hotovosti. Hlad po nemovitostech byl velmi silný, a právě klienti s hotovostí dostali často přednost před těmi, kteří si chtěli vyřídit hypoteční úvěr. Ještě začátkem roku 2022 se prodávalo za vyšší než nabídkové ceny. Následně ovšem došlo k poklesu zájmu a nastala složitá situace, kdy bylo potřeba prodávající upozornit na to, že jsou jejich představy o cenách již nereálné."

Ceny bytů Znojmo 2022 - 2023

Pronájmy zdražují

U pronájmů se za poslední rok ve Znojmě ceny nijak výrazně nezměnily. "Pronájmy mírně zdražily, ale není to nic dramatického. V roce 2019 se okamžitě pronajala jakákoliv nemovitost na pronájem. Doba, než se najde zájemce o pronájem se ovšem již od podzimu loňského roku prodloužila, v některých případech i na jeden měsíc. Dříve to bylo de facto ze dne na den," upřesňuje Alena Zmeková.

Poptávku po pronájmech i vývoj jejich cen zaznamenali makléři také v Hodoníně. "Ceny nájmů se zvýšily o cca 2 - 3 tisíce Kč/měsíc/byt," upřesňuje Monika Skutecká.

Kdy se zlevňování cen nemovitostí zastaví?

O tom, kam by mohly ceny vlastního bydlení ještě klesnout rozhodne mnoho faktorů. A nejde pouze o výši úrokových sazeb, nebo přísné podmínky pro získání úvěru na bydlení. Velkou roli sehrává také nálada ve společnosti a ochota investovat. Monika Skutecká predikuje, že by měly ceny vlastního bydlení klesat také v prvním pololetí letošního roku, ale pak by mohlo dojít k obratu. "V letošním roce očekávám ještě snížení a dosednutí cen na pomyslné dno, dle mého odhadu se tak stane ve 3. čtvrtletí tohoto roku," uzavírá Monika Skutecká.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Na Jižní Moravě chybí stavební pozemkyNa Jižní Moravě chybí stavební pozemky








Reality Hodonín: Co způsobuje pokles cen zdejších bytů?Reality Hodonín: Co způsobuje pokles cen zdejších bytů?








Reality mezi vinicemi: situaci komplikuje nezaměstnanostReality mezi vinicemi: situaci komplikuje nezaměstnanost







Vinařské oblasti stále táhnouVinařské oblasti stále táhnou







Reality Hodonín: Recese ovlivňuje trh s nemovitostmiHodonínské reality ovlivňuje recese






 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy