Dostupnost vlastního bydlení se začíná mírně zlepšovat

Dostupnost vlastního bydlení se začíná mírně zlepšovat

12.1.2023 - Průměrná cena bytů klesla v prosinci 2022 meziměsíčně o dalších 60 000 Kč na 4,34 mil. Kč, jak vyplývá z aktuálních dat portálu RealityČechy.cz, který mapuje ceny bytů již od roku 2009. Vedle toho hypoteční sazby stagnují či mírně klesají, což se pozitivně odráží ve zlepšování míry dostupnosti vlastního bydlení v ČR. Na oslavy to však zatím rozhodně ještě není.

Index dostupnosti bydlení (IDB), který vyjadřuje, jak velkou část čistého měsíčního příjmu vynaloží průměrná česká domácnost na splátku bytu, sice v prosinci klesl na 64,4 %. V meziročním srovnání je však stále o 2 procentní body výše, než byl v roce předchozím - tedy v prosinci 2021.

Navzdory korekci cen nemovitostí je nyní dostupnost bydlení v ČR stále na nepříznivé úrovni, a to ve většině krajů ČR. Ve 12 krajích ze 14 se IDB pohybuje nad 40 %, což je obecně považováno za hranici, kdy je ještě možné označit situaci za příznivou z pohledu možnosti pořízení vlastního bydlení.

Index dostupnosti bydlení

Pod 40procentní úrovní je aktuálně jen Moravskoslezský kraj a Ústecký kraj. Naopak nad celorepublikovým průměrem jsou aktuálně 4 kraje - Praha, Jihomoravský, Královéhradecký a Středočeský.

Index dostupnost bydlení kraje
"S postupným poklesem cen a očekávatelnou redukcí úrokových sazeb hypoték by i nadále mělo docházet ke zlepšování úrovně dostupnosti bydlení v ČR," říká Libor Vojta Ostatek ze společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. 

Ceny bytů 2009-2022
Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Hypoteční sazby v prosinci mírně klesly. Přinese leden změnu trendu?







Centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu beze změn. Jak to ovlivní hypotéky?Centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu beze změn. Jak to ovlivní hypotéky?







Dostupnost bydlení se zlepšuje. K ideálu má však ještě dalekoDostupnost bydlení se zlepšuje. K ideálu má však ještě daleko







Hypoteční trh stále hledá své dno, meziročně klesl o 84 procentHypoteční trh stále hledá své dno, meziročně klesl o 84 procent







Prodeje nových bytů v Praze letos propadly o dvě třetiny, třetí čtvrtletí je nejhorší za 15 letProdeje nových bytů v Praze letos propadly o dvě třetiny, třetí čtvrtletí je nejhorší za 15 let





 

Luboš Svačina

odebírat zprávy