Kdy je nejlepší doba na prodej nemovitosti?

Kdy je nejlepší doba na prodej nemovitosti?

30.11.2022 - Odpovědí na otázku v úvodu článku by mělo přirozeně být, že nejlepší dobou, kdy nemovitost nabídnout k prodeji, je tehdy, když to potřebujete. Ale i prodej nemovitosti v průběhu roku má své vrcholy a naopak dobu, kdy je třeba trpělivě čekat.

Rozhodnutí nabídnout nemovitost k prodeji předchází většinou u mnoha vlastníků několikaměsíční proces. Záleží totiž na mnoha dalších faktorech, zejména proč nemovitost prodáváte, zda ji potřebujete prodat co nejdříve například proto, že získané prostředky použijete na nové bydlení, či zda nabízíte zděděnou nemovitost, která již nemá pro vás žádné uplatnění, anebo se stěhujete na druhý konec světa a správa nemovitosti na dálku se vám zdá příliš složitá.

K tomu třeba v případě zděděné nemovitosti přistupují ještě spoluvlastnické vztahy, kdy je třeba, aby se na prodeji shodlo více osob. A teprve tehdy, když se vlastník dobere ke konečnému rozhodnutí, může zavolat kvalifikovaného makléře a odstartovat proces prodeje nemovitosti.

Podle oslovených realitních makléřů je ideální doba pro prodej nemovitosti po celý rok, předchází-li jí kvalitní příprava na prodej. Přece jen ale jsou v průběhu roku období, kdy se nemovitost nabízí a prodává lépe než jindy. Výsledky Českého statistického úřadu ukazují, že ceny nemovitostí jsou pravidelně nejvyšší ve druhém čtvrtletí, tedy v období od dubna do června.

To potvrzují i realitní makléři s tím, že právě jaro je ideální pro dobrou vizuální prezentaci nemovitosti. Fotografie či záběry nemovitostí ve videoprohlídkách jsou reprezentativní, pokud svítí slunce, stromy mají nové listí, zahrada je v květu. Ale není to jen otázka vizuální prezentace, ale také praktické úvahy.

Pokud počítáme čas, tak od uzavření kupní smlouvy ke stěhování to může trvat dva až tři měsíce (lhůta na zápis do katastru nemovitostí, předání nemovitosti, drobné úpravy, příprava k nastěhování), což znamená, že pokud nový vlastník koupí nemovitost v květnu, může se stěhovat během léta nebo na začátku podzimu. Takovému stěhování (a případným předcházejícím úpravám či drobným rekonstrukcím) nahrává letní počasí více, než představa stěhování v mrazu a dešti.

Na jaře je také ideální čas pro prodej rekreačních obydlí. Končící zima pobízí lidi k výletům do přírody, a tak vede i k rozhodnutí pořídit si chatu či chalupu. Naopak, nejhůře se rekreační chaty prodávají v pozdním podzimu a v zimních měsících, jako je prosinec a leden.

Zkušený realitní makléř však zvládne prodej bez ohledu na roční období. Je schopen poradit či sám odprezentovat, aby zanechala výborný první dojem.

Kdy je nejlepší doba prodat nemovitost?

Příklad z praxe: Paní Marta zadala makléři prodej malé prázdné chaty určené k rekonstrukci v březnu, tedy v ideální čas. Ale když po půl roce nebyl žádný výsledek, ukončila s ním spolupráci a obrátila se na jiného makléře. Ten dokázal fotografiemi v podzimním slunečném dni přilákat během 14 dnů několik zájemců, z nichž jeden chatu koupil. V tomto případě stačilo pár zdařilých fotografií.

Jindy stačí trocha času na úklid a drobná investice, aby nemovitost působila atraktivně v každém ročním období. Pokud je prázdná, lze ji vymalovat běžnou bílou barvou, řádně vyvětrat, případně v jedné či dvou obytných místnostech provést home staging spočívající v zapůjčení pár kusů nábytku a bytových doplňků (obrázky, váza s květinami, ubrousky, ubrus s motivy ročního období).

Před prohlídkami je vhodné provést nasvícení, provonění a zájemce o koupi bude vnímat interiér úplně jinak. Tyto drobné náklady mohou zvýšit podle zkušených makléřů cenu nemovitosti třeba i o 100 tisíc korun.

Kdy je nejlepší doba prodat nemovitost?

Ideální načasování prodeje vaší nemovitosti můžete zohlednit, pokud na prodej nespěcháte. Výsledkem může být o něco vyšší cena. Ovšem svěříte-li prodej kvalitnímu realitnímu makléři, nemá smysl jej odkládat. Pokud je nemovitost v dobrém stavu a zajímavé lokalitě, zájemce se najde v jakémkoli ročním období.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

V inzerci je o 50 procent více nemovitostí než před rokemV inzerci je o 50 procent více nemovitostí než před rokem







Nadhodnocené nemovitosti začínají zlevňovatNadhodnocené nemovitosti začínají zlevňovat







Virtuální prohlídku nemovitosti lze spojit s virtuálním homestagingemVirtuální prohlídku nemovitosti lze spojit s virtuálním homestagingem







Inzerce nemovitosti s cenou včetně provize realitní kanceláře, nebo plus provize?Inzerce nemovitosti s cenou včetně provize realitní kanceláře, nebo plus provize?







Zvažujete prodej nemovitosti? Neudělejte chybu hned na začátku. První pokus je jen jedenZvažujete prodej nemovitosti? Neudělejte chybu hned na začátku. První pokus je jen jeden





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy