Hluk z dálnice, smog nebo riziko povodní. Kde ověřit vybranou lokalitu, něž podepíšete kupní smlouvu?

Hluk z dálnice, smog nebo riziko povodní. Kde ověřit vybranou lokalitu, něž podepíšete kupní smlouvu?

22.11.2022 - Většina zájemců, kteří hledají své nové bydlení, nejčastěji vybírá podle tří hlavních kritérií: lokalita, cena a vzhled nemovitosti. Všechny tři faktory jsou bezesporu důležité, existuje ovšem mnoho dalších, které mohou kvalitu budoucího života výrazně ovlivnit. Je to například vysoká hladina hluku nebo vysoká koncentrace CO2, popřípadě riziko povodní. Kde ovšem tyto informace o nemovitosti získat, když je mnohdy neví ani realitní zprostředkovatel? Je to snadnější, než si možná myslíte.

V roce 2021 vznikla myšlenka spojit veřejně dostupná data do ucelené webové aplikace, díky které si může každý vyhledat konkrétní nemovitost a vyčíst údaje, které ho právě zajímají. Na stránkách GeoPas.cz se můžete podívat, jestli se vybraná nemovitosti nachází v záplavovém území, jak je dané místo hodnoceno podle hlukové mapy, jak je na tom s hladinou smogu či zda se nenachází na území s vysokými hodnotami radonu. To ovšem není vše. Zjistit z projektu GeoPas.cz lze například i to, zdali na daném pozemku existuje věcné břemeno, které by mohlo nemovitost výrazně znehodnotit.

Stačí, když si vyhledáte vybranou lokalitu, popřípadě zadáte konkrétní adresu nemovitosti a pak si zvolíte parametr, který hledáte. Z mapy následně můžete vyčíst vše, co vás zajímá.

Geopas

Nákup nemovitosti patří mezi největší životní investice. Byla by tedy škoda, aby se na první pohled ideální nemovitost stala v budoucnosti spíše starostí než radostí. Čím více informací se vám podaří před nákupem nemovitosti získat, tím lépe se vám bude o její koupi rozhodovat. Jde přeci o váš budoucí domov a vaše peníze. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Za skrytou vadu nemovitosti lze považovat i hlukZa skrytou vadu nemovitosti lze považovat i hluk







Proč je lokalita tak důležitým faktorem ke stanovení správné ceny nemovitosti?Proč je lokalita tak důležitým faktorem ke stanovení správné ceny nemovitosti?







Poloha výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti. Proč bývá důležitější než technický stav?Poloha výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti. Proč bývá důležitější než technický stav?







Kupujete nemovitost? Podrobně prozkoumejte okolíKupujete nemovitost? Podrobně prozkoumejte okolí







Kde hledat vhodnou nemovitost?Kde hledat vhodnou nemovitost?





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy