Jak si vybrat ideální koberec pro váš domov?

Jak si vybrat ideální koberec pro váš domov?

18.11.2022 - V současné době jsou moderní plovoucí či vinylové podlahy, avšak měkkému koberci pod nohama se nic nevyrovná. Koberce nám dodávají pohodlí, chrání nás před chladem, absorbují zvuky a pro malé děti jsou mnohem bezpečnější.

Následující rady vám pomohou s výběrem toho správného koberce pro vaše bydlení.

Kvalitní podkladová vrstva je základ

Podkladová vrstva zaručuje pevnost, odolnost a odpružení. Používanými podkladovými materiály jsou nejčastěji juta, guma, filc a latex, přičemž každý materiál má svá specifika. Obecně však platí, že čím tlustší podkladová vrstva, tím odolnější koberec.

Ve vstupní hale nebo dětském pokoji bude koberec více zatěžován, takže musí hodně vydržet a jde zde více o funkčnost než design. Do ložnice si zase můžete pořídit nějaký luxusnější kousek.

Koberec se musí hodit k vašemu životnímu stylu

Svrchní vrstva koberce může mít hodně podob včetně plyše, Berberu, vlisu či různých textur. Příze může být přeložena do smyček nebo být třeba střižená rovně.

Huňatý plyšový koberec je hebký a příjemný pod nohama, avšak při chůzi na něm zůstávají být vidět stopy, protože se obrátí směr vláken. Je tedy vhodnější pro ložnici či obývací pokoj, kde není tak rušno. Berberský koberec je tvořen smyčkami příze a je tedy odolný, nejsou na něm vidět stopy po obrácení vláken a snáze se udržuje. Je ideální volbou třeba právě pro dětské pokoje. Podobné vlastnosti mají i koberce s texturou, jejichž vlákna jsou stříhána do různých délek.

Jak vybrat koberec

Nejkvalitnějším, ale i nejdražším materiálem je vlna, určitý kompromis mezi cenou a kvalitou potom nabízí nylon a jiné syntetické materiály.

Důležité je myslet na to, jak složitá bude údržba a čištění. Koberec s kratšími vlákny se vysává lépe a ani prach se do něj tolik nechytá, ale zase není tak pohodlný. Pokud máte malé děti či domácího mazlíčka, dlouhým vláknům se vyhněte a raději zůstaňte u tmavších barev.

Neskočte hned po první nabídce

Před zakoupením koberce proveďte porovnání cen různých výrobců a srovnávejte vždy stejné typy koberců. Na koberci by se šetřit nemělo, ale to zase neznamená, že za něj musíte zaplatit víc, než je nutné. Také se podívejte, jak dlouhou záruku jednotliví výrobci nabízí.

Jak vybrat koberec

Výběr barev

Pokud už jste si vybrali vhodný druh koberce, zbývá vám jen doladit barvy. Je lepší vzít si vzorky koberců domů a prohlížet je v budoucím osvětlení. Kreativitě se meze nekladou, ovšem myslete na to, že části koberce vystavené slunečnímu záření mohou časem vyblednout.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Průvodce prvními krůčky interiérového designuPrůvodce prvními krůčky interiérového designu. 5 rad, na které je dobré myslet








5 jednoduchých tipů, jak dát svému domovu podzimní kabát5 jednoduchých tipů, jak dát svému domovu podzimní kabát






Jak co nejlépe zařídit malý bytJak co nejlépe zařídit malý byt







Nejnovější trendy v designu interiérůNejnovější trendy v designu interiérů







Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?





 

Kristýna Nešporová

odebírat zprávy