V inzerci je o 50 procent více nemovitostí než před rokem

V inzerci je o 50 procent více nemovitostí než před rokem

16.11.2022 - Přesně před rokem vrcholila realitní nákupní horečka. Nejen lidé, kteří hledali nové bydlení, ale také investoři měli problém sehnat nemovitost, která odpovídala jejich představám. A pokud již nějakou našli, museli mnohdy zaplatit i vyšší cenu, něž jaká byla uvedena v inzerci. Na trhu bylo totiž velmi málo volných nemovitostí k prodeji a mnoho kupujících. Přesně po roce je ovšem situace přesně opačná. Trhu s realitami již nevládnou prodávající, ale kupující. Velmi dobře je tato změna trendu vidět na realitních portálech.

Pokles zájmu o nákup nemovitostí, který začal již na přelomu let 2021/2022, výrazně ovlivnil rychlý růstu úrokových sazeb a opětovné zavedení parametrů (DTI, DSTI), které mnoho zájemců, jenž žádali o hypoteční úvěr, nedokázalo splnit. Významnou roli také sehrálo zdražování zboží, služeb a energií. Výrazné snížení prodejů se ovšem aktuálně netýká pouze starších nemovitostí, ale výrazně dopadá i na trh s novými byty. Například v Brně se prodalo ve třetím čtvrtletí letošního roku nejméně nových bytů za posledních 10 let. V Praze byl propad ve stejném období dokonce ještě vyšší. Prodeje pražských novostaveb poklesly na nejnižší hodnotu za posledních 15 let.

Do nabídek realitních kanceláří se vlivem nízké poptávky dostává mnohem více nemovitostí, než kolik jich realitní makléři prodávají. Velmi dobře to lze vidět na počtech inzerátů na realitních serverech. "Přesně před rokem, v listopadu 2021, jsme na našem realitním a zpravodajském portálu měli v nabídce 27 tis. inzerátů nemovitostí. Nyní je jich již 40 tis. a každý den přibývají další. Aktuálně u nás realitní a developerské společnosti prezentují o 50 % více inzerátů než před rokem," okomentoval současnou situaci Michal Pich ze serverů realityčechy.cz a realitymorava.cz. "V minulých třech letech byla poptávka tak vysoká, že někteří makléři inzerci ani nepotřebovali. Ovšem nyní je situace přesně opačná," dodává Michal Pich.

Podobná situace, jakou můžeme pozorovat v letošním roce, nastala na podzim roku 2008, kdy došlo ve velmi krátké době k otočení realitního trhu. Prodávající již nebyli těmi, kdo určoval prodejní cenu. Záleželo na kupujících, jaké podmínky si dokázali vyjednat. Aktuální situace se tomuto období velmi podobá. Mnoho prodávajících musí slevit ze svých nároků. Zejména ti, kteří prodávají nemovitost s vysokou energetickou náročností. Novým standardem se totiž staly byty a rodinné domy s nízkými provozními náklady. Právě za tyto nemovitosti si zájemci stále ochotně připlatí.

Klienti realitních kanceláří se stále častěji neptají pouze na kupní cenu, tak jak tomu bylo dříve, ale také na provozní náklady vybrané nemovitosti. A čím vyšší provozní náklady jsou, tím lepší vyjednávací pozici kupující mají. Starší nemovitosti bude totiž nezbytné modernizovat a s tím budou spojené nemalé finanční náklady. Otázkou mnoha rodin tedy je, jestli bude lepší koupit starou nemovitost a postupně ji předělat do nízkoenergetického standardu, nebo raději koupit nemovitost novou. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nadhodnocené nemovitosti začínají zlevňovat. Kupující se zajímají stále více o měsíční platby za energieNadhodnocené nemovitosti začínají zlevňovat. Kupující se zajímají stále více o měsíční platby za energie







Drahé hypotéky zastavují růst cen nemovitostí. Nájmy naopak zdražujíDrahé hypotéky zastavují růst cen nemovitostí. Nájmy naopak zdražují







Ceny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydleníCeny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydlení








Svěřit prodej nemovitosti raději jedné, nebo více realitním kancelářím?Svěřit prodej nemovitosti raději jedné, nebo více realitním kancelářím?







5 nejčastějších chyb při prodeji nemovitosti5 nejčastějších chyb při prodeji nemovitosti





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy