Projekt Housing First pomáhá nastartovat lidem bez bydlení novou životní etapu

Projekt Housing First pomáhá nastartovat lidem bez bydlení novou životní etapu

31.10.2022 - Problémy s bytovou nouzí mohou Česko ročně stát až 11 miliard korun. Částka zohledňuje ale jen část nákladů, jako jsou výdaje kvůli zdravotním problémům, zhoršení kvality života či odebírání dětí z rodin. Nevyčísluje dopady na vzdělávání, zaměstnanost, kriminalitu, vězeňství či hodnotu nemovitostí v problémových místech.

Podle analýzy organizace České priority přináší bytová nouze zvýšené náklady nám všem. Z celkových nákladů ve výši 11 miliard korun ročně platí veřejné rozpočty přímo zhruba 2,44 miliardy Kč. Výzkumy mimo jiné ukázaly, že lidé v bytové nouzi častěji volají záchrannou službu, chodí na pohotovost či jsou v nemocnici. Experti spočítali také další náklady kvůli psychickým potížím, hospitalizacím, za pobyt dětí v ústavech a náhradních rodinách.

Bytová nouze se týká 9 000 až 25 000 českých domácností. Jelikož však primárně dopadá na rodiny s dětmi, celkem se v ní může nacházet 40 000 až 120 000 obyvatel ČR, z toho cca 37 000 dětí a 5 500 seniorů. Dalším 440 000 lidem hrozí ztráta bydlení.

Stávající způsoby řešení bezdomovectví se v případě opravdu ohrožených lidí ukazují jako nefunkční. Tyto přístupy pracují s předpokladem, že na cestě k samostatnému bydlení je třeba splnit spoustu podmínek. Vyřešit dluhy, najít si práci, stabilizovat svůj zdravotní i psychický stav. To všechno bez stabilního bydlení, které se však ukazuje jako zásadní podmínka pro řešení předcházejících problémů. A pokud osoby bydlení nemají, 80 % osob bez domova se z bezdomovectví nikdy nevymaní a jejich problémy přetrvávají.

Projekt Housing First je právě pro ty, kterým stávající sociální systém neumí účinně pomoci. Řeší jako naprostou prioritu jejich bytovou nouzi. Lidé dostanou běžnou nájemní smlouvu, většinou v městských bytech, a platí přiměřený nájem. V bezpečí domova a s konkrétní podporou sociálních pracovníků se pak mohou zaměřit na to, co je trápí.

Koncept vyvinul v 90. letech Dr. Sam Tsemberis v New Yorku. Následné výzkumy v USA, Kanadě a v několika evropských zemích ukázaly, že Housing First úspěšně ukončuje bezdomovectví u 8 lidí z 10.

V Česku úspěšnost Housing First pilotně ověřilo město Brno, a to jak při práci s rodinami, tak i s jednotlivci a bezdětnými domácnostmi. První projekt nastartovalo v letech 2016–2017. Padesáti brněnským rodinám, které bydlely v soukromých ubytovnách, azylových domech a jiných formách bytové nouze, byla nabídnuta možnost bydlet ve standardním nájemním bytě a byla jim poskytnuta intenzivní podpora pro udržení bydlení ze strany oddělení sociálně právní ochrany dětí, úřadu práce, odboru školství a dalších. Po roce si bydlení udrželo 96 % rodin a 92 % jednotlivců, kterým byla prodloužena nájemní smlouva. Projekt tak ušetřil 1,5 milionu z veřejných prostředků.

Příjemci v novém bydlení nacházejí své místo a soukromí, bezpečí, klid a stálost. To má velký vliv zvláště na děti. Už díky tomu, že mají vlastní pokoj, místo na hračky, svůj první vlastní stůl, jsou děti šťastné a vyrovnanější. Jeden mladík udal zlepšení ve středoškolském studiu a několik rodičů informovalo o nečekaných zlepšeních dětí v oblasti komunikace, přístupu k učení i trávení volného času. Došlo i k jednomu opětovnému sjednocení rodiny, kdy se jedno dítě vrátilo k rodině z dětského domova. Projekt zároveň aktivizoval několik stabilizovaných rodin k pracovním příležitostem. Díky tomu lze u těchto domácností očekávat i postupné snižování zadluženosti.

S ohledem na dosažené výsledky se Brno rozhodlo realizovat další fázi projektu v letech 2020–2022. Zaměřilo se především na seniory, mladé dospělé osoby opouštějící ústavní péči a osoby se zdravotním postižením, pro které připravilo 20 bytů.

Bytová nouze, definovaná absencí bydlení, se v Brně dotýká přibližně 2 000 domácností, z toho se jedná o zhruba 570 rodin s dětmi a více než 1 400 bezdětných domácností. Od roku 2019 začaly Housing First uplatňovat i další města. V roce 2020 bylo v 18 městech po celé republice zabydleno již 375 bytů.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jak udělat z nebytového prostoru byt? Bez prohlášení vlastníka to nepůjdeJak udělat z nebytového prostoru byt? Bez prohlášení vlastníka to nepůjde







Který prostor může a který nemůže být bytemKterý prostor může a který nemůže být bytem







Nový územní plán města Brna se nepodařilo schválit. Dojde po volbách ke změně?Nový územní plán města Brna se nepodařilo schválit. Dojde po volbách ke změně?







Jak postupovat, když koupíte menší bytJak postupovat, když koupíte menší byt







Jak postupovat, když vlastník nehradí poplatky do fondu opravJak postupovat, když vlastník nehradí poplatky do fondu oprav





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy