Výrazné snížení teploty v bytech a rodinných domech může způsobit problémy

Výrazné snížení teploty v bytech a rodinných domech může způsobit problémy

20.9.2022 - Návrh vládní vyhlášky z pera Ministerstva průmyslu a obchodu počítá ve stavu nouze s tím, že se omezí, resp. sníží teplota pro vytápění vnitřních prostor. Bude však toto opatření opravdu prospěšné pro všechny? Mysleli úředníci i na další faktory, než jen na rychlou úsporu energie?

V médiích se objevila tabulka navrhovaných průměrných nepřekročitelných teplot v jednotlivých místnostech dle účelu a využití, takže v každé obytné místnosti, která má okno, by teplota neměla překročit 18 °C, avšak například v předsíních nebo chodbách, jež jsou součástí bytů, by měly být teploty 15 °C. Jak toho dosáhnout v malé chodbičce, která sousedí s pokoji, které by měly mít o tři stupně více, už nikdo není schopen vysvětlit.

K čemu však ještě může dojít, když budete mít doma třeba pouze 15 °C? Může nízká vnitřní teplota ohrozit samotnou stavbu?

Podle Ing. Zdeňka Petrtyla, kterého oslovil portál estav.cz, může v tomto případě nastat problém zvláště u nových staveb. U starších staveb, které jsou z tradičních cihel, nebo u panelových konstrukcí se špaletovými či zdvojenými okny zasklenými běžnými skly, nebude snížení pobytové teploty místností z pohledu fungování stavební konstrukce problém. U nových staveb je však situace podstatně odlišná.

Namísto oken a dveří s třídou průvzdušnosti I a II se totiž v nových stavbách používá extrémně těsných oken moderní konstrukce ať už z plastových, dřevěných či hliníkových profilů s třídami průvzdušnosti IV. Při výstavbě se používají technologie s častým využíváním lepených prvků, sendvičových konstrukcí a dřevostaveb. Těsné okenní a dveřní prvky přitom v těchto domech způsobují nárůst úrovně relativní vlhkosti vnitřního vzduchu, pokud není zavedeno řízené větrání místností (rekuperace).

U starších oken a dveří totiž přirozená vysoká průvzdušnost zabezpečuje dostatečnou výměnu vzduchu, a tím se vlhkost automaticky udržuje na víceméně optimální úrovni. V nových bytech však může při nízké teplotě dojít k podstatně vyšší kondenzaci vzdušné vlhkosti. Velmi často se dle Ing. Petrtyla naměří i relativní vlhkost přesahující 60 % a nezřídka i 70 %, avšak doporučené normové hodnoty jsou od 40 do 60 % - a to při vnitřní teplotě 20 °C +/- 1 °C.

Vyšší vlhkost vzduchu a kondenzace vlhkosti přitom může přispívat k negativnímu vlivu na stavební konstrukci. Běžně známým jevem je vznik plísní například u oken, na stěnách, podlahách a podobně, ale ke kondenzaci dochází i uvnitř stavební konstrukce, což se nemusí projevit hned, ale třeba i v horizontu roků. Snižování vnitřní teploty v místnostech určených k pobytu osob může tedy sice vést k jednorázovým úsporám na vytápění, ale na druhou stranu to může mít negativní dopady na užitnou hodnotu budovy.

Jaký problém může nastat, když výrazně snížíte teplotu v bytě?

Snížení vytápění může přinést také další problémy v bytovém domě. Příčky mezi jednotlivými byty, zvláště v panelových domech, mají nízký tepelný odpor. Takže snížená teplota v jednom bytě či místnosti se promítne do tepelné bilance sousedících bytů. Protože ti, co budou topit víc, budou v podstatě nedobrovolně předávat teplo sousedům, kteří vypnou radiátory. Avšak zatímco ti s vypnutými radiátory moc neušetří (pokud měrná spotřeba klesne pod 80 % průměru domu, bude automaticky upravena na tuto mezní hodnotu), těm, co jim budou nedobrovolně teplo dodávat skrz zdi a stropy, jejich navýšenou spotřebu nikdo neodpáře. A to bez ohledu na to, že značná část dodaného tepla skončila mimo příslušný byt.

Fakt, že mnoho lidí v Česku svá obydlí oproti svým zahraničním sousedům přetápí, je známý. Kdo často cestuje, dobře ví, že v Rakousku, Německu, či Velké Británii se chodí doma v zimě ve svetrech, a ne v krátkých kalhotách a tričku. Takové úspory jsou více než žádoucí. Není však možné omezit vytápění natolik, aby to ohrožovalo nejen zdraví osob, ale snižovalo i hodnotu majetku, v tomto případě nemovitosti.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:


Kupujete starší nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat otopný systémKupujete starší nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat otopný systém







Vybíráte si dům a přemýšlíte čím topit? Co takhle dřevem?Vybíráte si dům a přemýšlíte čím topit? Co takhle dřevem?







Zdroj tepla. Významná informaci při koupi nemovitostiZdroj tepla. Významná informaci při koupi nemovitosti







Kupujete nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat funkčnost veškerého zařízeníKupujete nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat funkčnost veškerého zařízení







Vyznejte se v energetických štítcích a šetřete náklady na elektřinuVyznejte se v energetických štítcích a šetřete náklady na elektřinu





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy