Nízkoenergetické nemovitosti se stávají novým trendem bydlení

Nízkoenergetické nemovitosti se stávají novým trendem bydlení

16.8.2022 - Bydlení šetrné k přírodě si dnes vybírá stále více lidí. Nespotřebovat moc zdrojů a snižovat ekologický dopad bydlení na životní prostředí je dnes nejen moderní, ale z hlediska budoucnosti planety i velmi potřebné. Proto také mnoho lidí dnes hledá bydlení, které bude splňovat tyto požadavky.

Malé domy jsou trendy i když v Evropě se tento trend rozvíjí až v posledních letech. Ve Spojených státech má dlouhou tradici. Vezměme bydlení v zaparkovaných přívěsech, které je tam běžné už desítky let. Samozřejmě prvotními a dodnes častými důvody jsou malé finanční náklady, ale dnes je tento trend přetaven v ekologické bydlení.

Jak dokládá americká studie, ekologická stopa může být při životě v malém domě až o 45 % menší než v klasickém velkém domě. Ale co je to malý dům? Ač to není nikde přesně definováno, mělo by jít především o dům, který je efektivně zařízený, postavený většinou v přírodě, často i mobilní nebo jednoduše ukotvený bez potřeby vybudovat základovou desku.

V České republice je podobných projektů několik a z malého bydlení se i u nás postupně stává fenomén. Domy jsou projektovány tak, že je v nich využit každý kousíček prostoru. Většinou mají do 20 metrů čtverečních. Důraz se klade na kvalitu materiálu, zateplení, využívání dešťové vody, ekologický způsob vytápění a co možná největší energetickou samostatnost, například využitím energie ze solárních panelů a dalšími nejmodernějšími technologiemi.

Domy, které jsou v souladu s přírodou

Ne každý může, nebo chce, bydlet v minimalistickém domku. Větší rodina potřebuje svůj prostor. Ale i ve větším domě můžete zachovat ekologický styl bydlení. Až budete vybírat svůj nový dům, najděte si firmu, která reprezentuje tento styl. Ta vám s výběrem vhodného domu a jeho zařízení určitě pomůže. Nebo vám poradí, jak takový dům postavit.

Řada ekologických materiálů má výborné fyzikální vlastnosti a jsou šetrné k přírodním zdrojům. Proto je určitě třeba při výběru rodinného domu věnovat pozornost tomu, z čeho je postaven a čím je zateplen.

Skvělou volbou je konopí, které rychle roste, je zdravotně nezávadné, nezpůsobuje žádné alergie, ani neláká zvířata. V zahraničí je oblíbená ovčí vlna, která reguluje vlhkost vzduchu v interiéru, je schopna pohlcovat vodu bez ztráty izolačních vlastností, a přitom zůstává na dotek suchá a zachovává svůj objem. Je prodyšná, takže nebrání přirozené ventilaci, má dlouhou životnost a zachovává trvalou pružnost. Mimo jiné jsou ceněny její akusticko-izolační vlastnosti.

Mezi další ekologické volby patří džínsovina vyráběná z odřezků vznikajících v textilní výrobě, která nabízí vynikající tepelné i akustické vlastnosti, je odolná vůči plísním, houbám a škůdcům. K přírodě je šetrná taktéž sláma, která může fungovat jako izolace i stavební materiál, a jako tepelná izolace se používá i len či dřevo.

Šetrné bydlení znamená šetrné chování

Ve výše zmíněné americké studii o bydlení v malých domech se však také dokládá, že ne všichni, kteří si toto bydlení vybrali, dodržovali ve svém životním stylu pravidla ekologie. Lidé sice šetřili životní prostředí minimem nákupů (málo prostoru znamená málo zásob, méně oblečení atd.), zachytávali dešťovou vodu a úsporně topili. Ovšem na druhou stranu se zjistilo, že musí častěji nakupovat potraviny, a tím pádem používat automobil, častěji chodí na jídlo do restaurací a podobně. Tyto negativní návyky jsou však dobrou motivací pro projektanty a stavitele malých domů, aby dovedli v nových návrzích minimalistického bydlení respektovat zjištěné potřeby uživatelů.

I přes některé negativní výstupy je zřejmé, že všichni, kteří se rozhodli pro velmi malé bydlení, zmenší svou stopu na Zemi. Je to především díky velmi malému množství energie na vytápění, klimatizaci a osvětlení. Prostě, čím úsporněji bydlíme, tím dáváme větší šanci přírodě kolem nás.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nový trend - aktivní dům. Čím se liší od pasivního? Nový trend - aktivní dům. Čím se liší od pasivního?







Ceny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydlení Ceny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydlení








Aktuální změny v kotlíkových dotacích. Více peněz na tepelné čerpadlo Aktuální změny v kotlíkových dotacích. Více peněz na tepelné čerpadlo







Jaký je rozdíl mezi pasivním a nízkoenergetickým domem? Jaký je rozdíl mezi pasivním a nízkoenergetickým domem?







Stavba pasivního domu vyžaduje precizní návrh Stavba pasivního domu vyžaduje precizní návrh





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy