Proč lidé hledají chytré domy? A jak si pořídit chytrou domácnost?

Proč lidé hledají chytré domy? A jak si pořídit chytrou domácnost?

26.7.2022 - Slovo "chytrý" se dnes používá v přeneseném významu pro vše, co je úsporné, moderní, má mnoho funkcí a je technologicky na výši. Tak dnes máme chytré telefony, ledničky, dokonce chytré spodní prádlo, a také chytré neboli inteligentní domy.

Chytrost výrobku však neznamená, že si poradí sám se sebou tak, jako chytrý člověk. Vždy potřebuje právě toho svého člověka, který zvolí vhodné technologie a uloží jim do paměti postupy a řešení možných situací. Ale proč si pořídit právě chytrý dům? Pro někoho to může být výzva, pro někoho cesta, jak pohodlně bydlet. Co vše tedy znamená "inteligentní čili chytrý dům a chytrá domácnost"? A jak se liší od běžného energeticky úsporného domu?

Pojem inteligentní dům se používá pro domácnost s plně automatizovaným systémem všech oblastí bydlení

Vše se ovládá pomocí panelů zabudovaných do zdí. Druhou možností ovládání je vzdálený přístup z mobilu příslušníků domácnosti, takže veškeré funkce lze nastavit kdykoli a odkudkoli. Inteligentní dům usnadňuje každodenní činnosti, jako je bezpečnost domu, zamykání, vypnutí a zapnutí světel, televizních či rozhlasových přijímačů, vyhřátí sauny či vyčištění bazénu.

Chytrá domácnost

V chytrém domě světla ví, jestli a jak mají svítit. Když vstoupíte do místnosti, kde je tma, rozsvítí základní světlo. Když odejdete, sama zhasnou. Žaluzie dokážou samy chránit před sluncem či večer před zvídavými zraky sousedů. Systém se umí přizpůsobit také aktuálním povětrnostním podmínkám a podle toho se naklápět, vytahovat, stahovat.

Značné úspory energie se mohou projevit při dobrém nastavení systému vytápění a chlazení. Většinou nepotřebujeme mít ve všech místnostech stejnou teplotu, protože každá místnost slouží jinému účelu, nebo se užívá v jinou denní či večerní dobu. Proto lze v chytrém domě nastavit různé teploty a úrovně vlhkosti pro každou místnost, a ještě navíc přizpůsobit teplotu dennímu režimu jeho obyvatel. Systém také monitoruje všechny spotřebiče a může je spustit podle pokynů majitele, například myčku v noci, nebo tehdy, když je plná.

Chytrá domácnost
 

Chytrý dům se postará o pohodu svých obyvatel opravdu kompletně

Dáváte telefonu slovní příkazy? Také dům s vámi může mluvit. "Zavři garáž, vyvětrej v kuchyni, vyndej prádlo z pračky." To je jen část doporučení, které může dům poslat zprávou do vašeho mobilu a upozornit vás na vaše opomenutí. Nebo vám umožní nastavit si odlišnou hudbu v každé místnosti. Návštěva může zvonit na konkrétní pokoj, ale také může začít hrát hudba na plnou hlasitost v celém domě, když se spustí alarm.

Inteligentní zabezpečovací systém totiž dokáže nejen spustit alarm, když je v domě nežádoucí osoba, ale také předcházet vloupání a chránit budovu před nečekaným únikem vody nebo požárem. Při detekci pohybu v zabezpečeném objektu reaguje nápadným blikajícím světlem, vytáhnutím všech žaluzií a hlasitým zvukem v každé místnosti. Zároveň odesílá zprávu na majitelův mobil. Blikání světel může také upozornit například na kouř nebo únik vody. Skvěle se hodí i jako tichý zvonek ve chvíli, kdy jdou například večer děti brzy spát.

Na druhou stranu dům dokáže simulovat přítomnost jeho obyvatel i v době, kdy jsou na dovolené či služební cestě. Dům se tváří, jako by ho někdo v daném čase obýval. Vytahuje žaluzie, rozsvěcuje světla, spouští závlahu zahrady.

Některé systémy chytrých domácností dokážou fungovat i nezávisle na připojení k internetu. Pokud vypadne internetové připojení, majitel sice přijde o dílčí funkce, jako je například vzdálený přístup apod., ale všechny hlavní funkce zůstávají funkční.

Chytrá domácnost
 

Mít chytrou domácnost dnes nemusí znamenat stavbu nového domu

I když myslet na řízení domácnosti tímto způsobem již ve fázi přípravy projektu je to nejlepší řešení. Avšak rozvoj bezdrátových systémů umožňuje instalaci chytrých prvků i při rekonstrukci nemovitosti, nebo dokonce kdykoli bez zásahu do elektroinstalace, kdy vše řídí malý server s bezdrátovými prvky. Proto můžete povýšit na chytrou i vaši současnou nemovitost.

Chytrá domácnost znamená nejen úsporu času a energie, ale také větší bezpečnost, ovládání přístupů do domu a komfortnější bydlení. Celkovou hodnotu nemovitosti tak může podstatně zvýšit.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:


Ceny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydlení Ceny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydlení








Plánujete postavit nový rodinný dům? Požadavky na výstavbu od 1. ledna zpřísnily Plánujete postavit nový rodinný dům? Požadavky na výstavbu od 1. ledna zpřísnily







Pasivní, nulový nebo nízkoenergetický? Čím se liší tyto typy domů? Pasivní, nulový nebo nízkoenergetický? Čím se liší tyto typy domů?







Rekuperace zvýší hodnotu vašeho domu Rekuperace zvýší hodnotu vašeho domu







Stavět šetrně se v Česku stává trendem Stavět šetrně se v Česku stává trendem





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy