Drahé hypotéky zastavují růst cen nemovitostí. Nájmy naopak zdražují

Drahé hypotéky zastavují růst cen nemovitostí. Nájmy naopak zdražují

29.6.2022 - Ještě před půl rokem byla poptávka po vlastním bydlení tak silná, že se mnoho nabízených nemovitostí ani nedostalo do inzerce. Zájemců, kteří hledali ke koupi byt, dům nebo pozemek bylo dokonce tolik, že některé realitní kanceláře přistoupily k aukcím. Nemovitost tak připadla tomu, kdo za ni byl ochoten zaplatit nejvíce. To se ovšem mění. Inzerátů k prodeji na realitních serverech přibývá, zájem o nákup nemovitostí klesá.

Růst cen nemovitostí byl v posledních dvou letech extrémní. Poptávka byla tak silná, že se někteří zájemci ani nedostali na prohlídku. Mnozí makléři totiž dokázali prodat nemovitost po telefonu.

Zatím ovšem vždy platilo, že po období extrémního zájmu přichází období poklesu, což je velmi dobře vidět také na počtech nemovitostí na realitních portálech. "V listopadu 2021 jsme měli historicky nejnižší počet inzerovaných nemovitostí. Před koncem loňského roku jsme se dostali na hranici 27 tis. inzerátů. Nyní je to ovšem již téměř 34 tis. a čísla každý den rostou. Uvidíme, jestli postupem času překonáme rekord z roku 2014, kdy jsme v jeden okamžik inzerovali více než 95 tis. nemovitostí," okomentoval současné dění Michal Pich, provozovatel realitního a zpravodajského serveru realityčechy.cz a realitymorava.cz.

Situace se ovšem výrazně mění také v regionech. Například v Uherském Hradišti stouply, podle oslovených realitních makléřů, ceny nemovitostí za posledních 5 let téměř o dvojnásobek. Podle Michala Groulíka z realitní kanceláře In Style Real Estate ke zdražování stále dochází, ale ceny nemovitostí jsou již příliš vysoko. "Z mého pohledu jsou ceny přemrštěné, nereálné a na trhu se propagují některé nemovitosti již řadu měsíců."

Naopak Michal Macháček z realitní společnosti Remach pozoruje na realitním trhu výrazně ochlazení poptávky. "Růst cen se již zastavil a nyní je ze strany kupujících velká neochota či nemožnost pořizovat si nové bydlení nebo investiční nemovitost. V cenách nad čtyři miliony korun se velmi těžce hledají zájemci a ti jsou proto nyní vyvažováni zlatem," upřesnil Michal Macháček.

V Uherském Hradišti a okolí patří mezi nejžádanější nemovitosti byty a rodinné domy. Těch ale není dostatek. Alespoň ne takových, jaké by si klienti představovali, což je cena do 4 mil. Kč, novostavba a nejlépe s nízkou energetickou náročností. "Dokončené rodinné domy, ihned k nastěhování, jsou stále poptávány alespoň hrstkou zájemců s předem schválenou hypotékou. Po domech v horším stavu a po rozestavěných nemovitostech je daleko menší poptávka z důvodu drahých řemeslných prací a materiálu," dodává Michal Macháček.

Nejen drahé hypotéky, ale také stále zdražující stavební materiály a nedostatek kvalitních řemeslníků, od výstavby rodinných domů odrazují mnoho zájemců. Naopak o nové byty je podle Michala Groulíka stále velký zájem. "Projekty na bytové jednotky se sice staví, ale jsou častokrát vyprodány ještě před zahájením výstavby."

Aktuálně přibývají v realitních kancelářích lidé, kteří nákup vlastní nemovitosti odkládají a volí raději pronájem. Pronájmy ovšem začaly výrazně zdražovat. Jejich nabídka je totiž nedostačující, což potvrzuje i Michal Macháček a dodává: "Pro spoustu lidí jsou hypotéky nedostupné, a tak jdou do nájemního bydlení. Byty, které jsou hezčí a s balkonem mají daleko větší potenciál pronájmu za vyšší cenu. Co ovšem na trhu chybí zcela, jsou rodinné domy se zahradou k pronájmu."

Z dat společnosti InStyle Real Estate vyplývá, že v Uherském Hradišti meziročně podražilo nájemné u všech kategorií bytů. "Nájemné novostaveb bytů 1+kk v Uherském Hradišti meziročně zdražilo z 8 500 Kč na 10 000 Kč + energie a služby. Nové byty 2+kk zdražily z 10 000 Kč na 12 až 14 tis. Kč + energie a služby a nové byty 3+kk, které se ještě v loňském roce nabízely za cca 12 000 Kč, se aktuálně pronajímají v rozmezí 14 až 16 tis. Kč + energie a služby," upřesňuje Michal Groulík.

A jaké kategorie nemovitostí vyhledávají zájemci v Uherském Hradišti a okolí aktuálně nejčastěji? Oslovení realitní makléři se shodují, že menší byty 1+KK a 2+KK vyhledávají stále většinou mladší lidé ve věku 25 až 35 let, popřípadě starší lidé, kteří zůstali sami, například po rozvodu. Naopak větší byty či rodinné domy hledají rodiny s dětmi. Ovšem důležitějším parametrem při výběru nemovitosti se v posledních měsících stávají nároky na energetickou náročnost. Kromě kupní ceny se stále více zájemců zajímá také o měsíční náklady spojené s provozem dané nemovitosti.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Aukce může zvýšit prodejní cenu nemovitosti. Jak zbytečně nechybovat? Aukce může zvýšit prodejní cenu nemovitosti. Jak zbytečně nechybovat?







Ceny bytů již nerostou. Dostupnost bydlení se však vlivem růstu sazeb dál zhoršuje Ceny bytů již nerostou. Dostupnost bydlení se však vlivem růstu sazeb dál zhoršuje







Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda… Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…







Hledáte nové bydlení? Sepište si své priority Hledáte nové bydlení? Sepište si své priority








Prodeje nových bytů v Praze propadly na polovinu. V prvním čtvrtletí se prodalo nejméně bytů od roku 2012. Prodeje nových bytů v Praze propadly na polovinu. V prvním čtvrtletí se prodalo nejméně bytů od roku 2012






 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy