Bydlení na vodě - na sezónu nebo na celý život?

Bydlení na vodě - na sezónu nebo na celý život?

10.6.2022 - Hausbót, neboli dům na vodě, může být malé plavidlo s vlastním motorem, ale také poměrně velký dům. V některých zemích v Evropě i mimo ni je takové bydlení velmi oblíbené již desítky let. Nyní se však jeho obliba rozšiřuje i vzhledem k tomu, že může být ekologické, a také velmi úsporné.

Jakým zákonům bydlení na vodě podléhá
Především – hausbót není z hlediska českých zákonů stavba, ale člun a podléhá předpisům Státní plavební správy. Ta schvaluje projektovou dokumentaci. Koupě pozemku pak nahradí povolení ke kotvení ve vybraném místě, které musí povolit příslušná plavební správa.

Nelíbí se vám soused? Tak nastartujte a popojeďte. I taková představa je spojená s bydlení na vodě. Pokud koupíte starší hausbót, motor zřejmě bude mít. Nyní se však hausbóty staví bez motoru. A pokud je třeba dům přestěhovat, zapřáhne se za tažnou loď. Nelze však zaparkovat kdekoli si majitel vzpomene. Místa určená ke kotvení hausbótů jsou jasně daná a mají svá pravidla. Kotvit se dá na velkých přehradních nádržích, ale také na řekách, jako je Vltava či Labe. Pokud řeka právě není splavná, je možné hausbót přemístit na kamionovém návěsu (do 18 m délky).

Malý hausbót nebo velký dům na vodě? Můžete mít obojí
Typický hausbót je většinou poměrně malý, má nízké stropy a jednoduchou dispozici. Zde však musíte počítat každý milimetr místa, aby se na hausbót vešlo to podstatné pro běžné bydlení. Není však problém nechat si postavit plovoucí dům, který naprosto nahradí klasický rodinný dům. V zahraničí mají takové domy často dvě patra, dostatek pokojů i úložných prostor.  Hausbót může být napojený na sítě z pozemku, u kterého kotví, ale u moderních hausbótů není napojení nutné.

Vytápění a ohřev vody může zajistit tepelné čerpadlo vzduch-voda, které se dá doplnit řízeným větráním s rekuperací, odpadní vody se dají zpracovat pomocí biologické čističky či skladovat v nádrži pro přečerpání, užitkovou vodu lze získat pomocí čerpání a filtrace vody z řeky. Také elektřinu je možné získávat pomocí solárních a fotovoltaických panelů s akumulací energie. Zimy se vůbec není třeba obávat. Nové domy na vodě se mohou plně rovnat běžným nízkoenergetickým rodinným domům.

Jaké jsou náklady na bydlení na vodě
Hausbóty je možné koupit za 15, ale i za 150 tisíc Eur. Záleží na velikosti a míře komfortu, který ke svému životu na vodě potřebujete. Stále je to však podstatně méně než za byt ve velkém městě. Ovšem tak jako v přístavu musíte platit za "parkování" lodě, tak musíte platit i za místo ke kotvení hausbótu. A také za pronájem pozemku, u něhož je loď ukotvena a spojena obvykle můstkem či molem. V pražských přístavech se platí i "nájem za vodu", tj. za plochu, kterou v metrech čtverečních loď zabírá.

Bydlení na vodě se nepovažuje za nemovitost, nýbrž za věc movitou. A tak se naopak nehradí každoroční daň z nemovitosti.

Život na hausbótu je jiný než život v běžném bytě. A tím se nemyslí případné rozhoupání podlahy, pokud vedle nastartuje soused svou loď. Je to spíše životní filozofie. Bydlení je podstatně skromnější, není místo na zbytečnosti. Na druhou stranu lidé od vody byli vždy přátelští, a tak je snadnější najít pomocnou ruku, když ji potřebujete. A určitě budete trávit podstatně více času v přírodě a na čerstvém vzduchu než dřív.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Češi by vyměnili městský byt za bydlení v přírodě Češi by vyměnili městský byt za bydlení v přírodě








Nemovitosti, které se hýbou, jsou levné a nenáročné Nemovitosti, které se hýbou, jsou levné a nenáročné








Bydlení v kontejnerech. Nový trend, nebo slepá ulička? Bydlení v kontejnerech. Nový trend, nebo slepá ulička?







Netradiční bydlení v mobilních domech Netradiční bydlení v mobilních domech





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy