ČNB se opět chystá zvýšit sazby. Hypotéky opět podraží

ČNB se opět chystá zvýšit sazby. Hypotéky opět podraží

7.6.2022 - Květen nevystoupil z řady a byl dalším měsícem, kdy hypoteční sazby rychle rostly vzhůru. Během května zvýšila své sazby Moneta Money Bank, skupina ČSOB včetně Hypoteční banky, Creditas, UniCredit Bank, mBank Česká spořitelna, Fio banka ČSOB, Oberbanka a Fio banka. Sazby rostou. Nejvíce u hypoték s vyšším LTV.

Průměrná nabídková sazba hypoték díky výše uvedeným změnám vzrostla v květnu meziměsíčně o dalších 39 setin procentního bodu. Index GOFI 70 mapující průměrnou nabídkovou sazbu hypoték do 70 % LTV vzrostl z 5,08 na 5,47 %. V porovnání s loňským květnem jsou nyní sazby hypoték o více než 2procentní body výše. Převedeno na peníze aktuální zvýšení znamená nárůst měsíční splátky o tisíce korun. V případě 3milionové hypotéky s 25letou splatností se měsíční splátka zvýšila 5 196 Kč.

Ještě rychleji rostou sazby hypoték s LTV vyšším než 80 %. Index GOFI90, který tento segment hypoték monitoruje, vzrostl v květnu z dubnových 5,48 % na 5,94 %.

ČNB se chystá opět sazby zvýšit. Dražší budou i hypotéky
Hypoteční sazby rostou a s vysokou pravděpodobností dál porostou, neboť 22. června bude naposledy v tomto složení zasedat bankovní rada ČNB a guvernér ČNB se již nechal slyšet, že sazby mohou jít nahoru o 0,75procentního bodu nebo i více. Hranice 6 procent bude tedy u hypoték v letošním roce téměř s jistotou překonána. Vzájemnou propojenost základních sazeb ČNB, ceny zdrojů (v grafu vyznačeno modrou křivkou) a cenou hypoték ilustruje přiložený graf.

graf sazby hypotéky 2005 - 2022
Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Čeká vás v letošním roce refinancování hypotéky? Podívejte se, o kolik se může zvýšit vaše měsíční splátka Čeká vás v letošním roce refinancování hypotéky? Podívejte se, o kolik se může zvýšit vaše měsíční splátka







https://www.realitymorava.cz/realitni-zpravodaj/2355-cnb-opet-zvysila-urokove-sazby-co-to-udela-se-splatkami-hypotekČNB opět zvýšila úrokové sazby. Co to udělá se splátkami hypoték?








Hypotéky skokem překonaly 5procentní hranici a nyní čekají na čtvrteční rozhodnutí ČNB Hypotéky skokem překonaly 5procentní hranici a nyní čekají na čtvrteční rozhodnutí ČNB








S rostoucími sazbami a stoupající nejistotou klesl zájem o hypotéky S rostoucími sazbami a stoupající nejistotou klesl zájem o hypotéky





 

Luboš Svačina

odebírat zprávy