Hypotéky skokem překonaly 5procentní hranici a nyní čekají na čtvrteční rozhodnutí ČNB

Hypotéky skokem překonaly 5procentní hranici a nyní čekají na čtvrteční rozhodnutí ČNB

3.5.2022 - Duben byl opět ve znamení růstu hypotečních sazeb. V uplynulém měsíci hypotéky zdražila skupina ČSOB, Oberbanka, Fio banka, Moneta Money Bank, mBank, UniCredit Bank, Komerční banka, Raiffeisenbank a Česká spořitelna, přičemž některé banky navyšovaly sazby dokonce dvakrát.

Hypotéky se sazbou pod 5 procent končí
Index GOFI 70, který mapuje vývoj průměrných nabídkových sazeb hypoték, jejíž výše nepřekračuje 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) vzrostl meziměsíčně o dalších 32 bazických bodů na 5,08 %. V porovnání s loňským dubnem jsou nyní hypotéky o téměř 3 procentní body vyšší. Loni touto dobou banky nabízely hypotéky v průměru se sazbou 2,15 %. Převedeno na koruny aktuální zvýšení znamená nárůst měsíční splátky o tisíce korun. V případě 3milionové hypotéky s 25letou splatností to dělá 4 742 Kč.

Kromě nabídkových sazeb sledujeme prostřednictvím indexu GofiReal také průměrnou úrokovou sazbu reálně sjednávaných hypoték. Index GofiReal v dubnu vystoupal o další 3 desetiny procentního bodu na 4,71 %. S ohledem na vývoj nabídkových sazeb je vysoce pravděpodobné, že i index GofiReal se v příštím měsíci přehoupne přes 5 procentní hranici. Hypotéky se sazbou pod 5 procent jsou již v podstatě nedostatkovým zbožím.

Porovnání dvou hypotéky

ČNB ve čtvrtek rozhoduje o sazbách
Vývoj na trhu s úvěry na bydlení je nyní tak dynamický, že předvídat budoucí vývoj sazeb je prakticky nemožné. Tento čtvrtek bude zasedat bankovní rada ČNB, která bude rozhodovat o základních úrokových sazbách, což opět udá směr dalšího vývoje sazeb komerčních úvěrů. Ekonomové v tuto chvíli odhadují, že ČNB ve čtvrtek zvýší sazby o 0,25 – 0,75 procentního bodu, přičemž konsenzus se pohybuje spíše kolem 0,5. Ať už bude rozhodnutí ČNB jakékoliv, hypoteční sazby jsou nyní prakticky na úrovni základní 2týdenní repo sazby ČNB, což nemá v novodobé historii srovnání. Korekce hypotečních sazeb je tedy stále ještě v nedohlednu a nabídka bank se bude čím dál více posouvat k 6procentní hranici. 

Sazby hypoték 2020 - 2022
Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Inflace zdražuje bydlení - udrží Češi financování dvou domácností?Inflace zdražuje bydlení - udrží Češi financování dvou domácností?








S rostoucími sazbami a stoupající nejistotou klesl zájem o hypotéky S rostoucími sazbami a stoupající nejistotou klesl zájem o hypotéky







Měsíční splátka 3milionové hypotéky vzrostla během roku o 4 000 KčMěsíční splátka 3milionové hypotéky vzrostla během roku o 4 000 Kč







ČNB zvýšila základní sazbu na 5 %. Čeká nás další zdražení hypoték? ČNB zvýšila základní sazbu na 5 %. Čeká nás další zdražení hypoték?







Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda… Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…





 

Luboš Svačina

odebírat zprávy