Dobré pozemky jsou základem úspěšného farmaření

Dobré pozemky jsou základem úspěšného farmaření

21.4.2022 - Možná máte pozemek a toužíte změnit životní styl. Nebo teprve plánujete koupit zemědělské pozemky, přestěhovat se na venkov, pěstovat zdravé potraviny, vyrábět sýry a jogurty. A co kdyby z toho časem byla malá farma, která by vás uživila? Všechno je možné. Ovšem je třeba počítat s tím, že farmaření znamená být v práci 24 hodin denně. A především to chce dobrou půdu.

Lze vůbec začít farmařit na hektaru půdy?
Určitě to jde a je lepší začít v malém, než nakoupit spoustu zemědělských pozemků a pak teprve řešit, co s nimi. Samozřejmě čím více země vlastníte, tím více zde můžete pěstovat a chovat. Ale podle některých zkušených farmářů lze začít hospodařit i na půlce hektaru. Sice si nevypěstujete vše, co sníte, ale zásadně tím zredukujete svoji závislost na obchodech a lékárně pěstováním plodin, rostlin a malého dobytka. 

Malé farmy jsou dobrou cestou, jak se uživit a pokrýt co nejvíce své potřeby. Teprve po jejich uspokojení chodí malí farmáři na trh se svými přebytky. Domácí malá farma je ideální testovací půdou pro všechny začátečníky, kteří dosud nepracovali v zemědělství, ale mají sílu a chuť do toho jít.

Když se malé farmaření podaří, může se rozšířit
Když budete uvažovat o koupi půdy v určité lokalitě, je třeba vědět, zda je třeba ji rovnou koupit, nebo zda by bylo možné si ji zpočátku propachtovat. Tak budete mít možnost si podnikání zkusit s menšími vstupními investicemi. Důležité je také zjistit, zda by v budoucnu bylo možné přikoupit sousední pozemky, kdyby se farma rozšiřovala.

Pokud k tomu dojde a z koníčka a přivýdělku se stane podnikání, musí zemědělec dodržovat stejné podnikatelské principy, jako v jakémkoli jiném oboru. Navíc však má zemědělské podnikání svá specifika. Je to především závislost na počasí, rozdílnost podmínek pro pěstování různých plodin i chov zvířat v různých lokalitách, závislost na odbytových cenách v zemědělské prvovýrobě i finanční náročnost počátečních vstupů. K tomu přibývají faktory ovlivňující soukromý život, jako je brzké vstávání, nemožnost odjet na dovolenou či sezónnost prací.

Bez obytných a hospodářských staveb nelze farmařit
Hospodařit na půdě a bydlet o desítky kilometrů dál prostě nejde. Takže pokud kupujete zemědělskou půdu nebo třeba sad či zahrady, na nichž hodláte hospodařit, budete tam potřebovat také bydlet.

Proto je třeba zjistit, zda na kupovaných pozemcích může stát obytný dům a hospodářská stavení. K tomu je třeba nahlédnout do územního plánu a pokud tam není zastavěná plocha plánovaná, dohodnout se, zda to bude v dohledné době možné řešit.

Další místo bude třeba na hospodářské budovy, jako jsou stodola, kurníky, chlévy pro dobytek, dřevník, prostory pro uskladnění krmení pro zvířata, ale také materiálu, osiva a zemědělské techniky. Je třeba počítat také se zdrojem vody, a to nejen z vodovodního řadu, to by se pěkně prodražilo. Pokud si můžete vybrat, najděte pozemek, na kterém je pramen, či dokonce studna nebo potok.

Pokud nežijete na venkově a rozhodli jste se farmařit, nechte si poradit od odborníků. Existuje řada makléřů, kteří se specializují na nákup a prodej zemědělské půdy. Ti mohou ve vytipovaných lokalitách nejít nejvhodnější pozemek pro realizaci vašich projektů.

V zahraničí, a dnes už i v Česku nabízejí někteří farmáři stáž pro zájemce, kteří mají zájem pustit se do farmaření. Není to škola, ani kurz, ale propojení teorie s praxí. Stážisté tak získají praktické zkušenosti a dovednosti pod vedením úspěšného farmáře.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Co je to pacht a co všechno si lze propachtovat?Co je to pacht a co všechno si lze propachtovat?







Chcete koupit pole? Jak na toChcete koupit pole? Jak na to







Zemědělská půda jako investice. Vyplatí se?Zemědělská půda jako investice. Vyplatí se?







Česká půda: Jaké jsou ceny a co je ovlivnilo?Česká půda: Jaké jsou ceny a co je ovlivnilo?







Kde zjistit ekologická rizika při koupi pozemku?Kde zjistit ekologická rizika při koupi pozemku?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy