Toužíte bydlet jinde? Neváhejte, změna je možná v každém věku

Toužíte bydlet jinde? Neváhejte, změna je možná v každém věku

11.4.2022 - Chcete změnit životní styl? Nic vás nedrží na místě? Přestěhujte se. A nemusí to být do nejbližšího města či na malou českou vísku. Američané na důchod míří ze severních chladných zemí na Floridu. Tak proč by český důchodce nemohl trávit podzim svého života na Lago di Garda, francouzské Riviéře, či v rakouských Alpách?

Nic není nesplnitelné. Mnoho Čechů již vlastní nemovitosti v atraktivních evropských destinacích i v zámoří, ale většinou pouze na rekreaci. Většina z nich nemovitosti pak po zbytek roku pronajímá, a tak zhodnocuje svou investici. Ne vždy to však musí takto být. Někdy se ze vzdálené země může stát nový domov.

Zvláště starší generace dává přednost jistotě svých známých, sousedů, rodiny, místa, které zná. A přesídlení nechává spíše na mladých. Není to ale škoda? Pokud jste toužili bydlet u moře, v horách či v provensálském stylu a nemáte doma pevné závazky, můžete se odstěhovat, kam je libo. Stačí znát alespoň na základní úrovni jazyk dané země. Několik příkladů, že to jde v každém věku, jsme pro vás zaznamenali.

Česká novinářka se okolo padesátky rozhodla přesídlit do jižní Francie. Léta tam jezdila na dovolenou, měla tam známé. Žije tam již deset let. Našla si přítele, vystudovala tam práva, založila česko-francouzské kulturní sdružení. Je velmi aktivní, píše pro česká média, propaguje českou kulturu ve Francii. Spojuje lidi i národy. Našla si druhý domov, v němž je šťastná. A několikrát do roka se vrací do Česka za svými přáteli a blízkými, s nimiž neztratila kontakt.

Bezdětní manželé krátce před sedmdesátkou, ona Češka, on Brit, žijící na skotské Vysočině. Po brexitu se rozhodli přestěhovat do Francie. Prodali svůj dům a našli si starší domek v malé vísce v severní Francii. Začali chodit na kurzy francouzštiny, seznámili se s novými sousedy, kteří je přátelsky přijali. Mají tam svou kotvu a nový život.

V zahraničí žije v současnosti až 2,5 milionu Čechů. Vyplývá to z odhadu českého ministerstva zahraničních věcí. Nejde jen o Čechy, kteří se vydali v novodobé éře do světa za prací. Stále jsou ve světě aktivní minimálně tři stovky tradičních krajanských spolků. Jde o rodiny, které jsou usazeny v cizině už třeba v šesté nebo sedmé generaci.

V minulosti byla emigrace věcí ekonomickou nebo politickou. V současné době může být přestěhování do jiné země prostě touhou žít v zajímavém prostředí, po kterém člověk celý život toužil. Po roce 1989 se lidé z Česka nehrnuli, spíše naopak. Češi žijící v zahraničí často přijížděli do vlasti a někteří zůstávali. Až po vstupu Česka do Evropské unie se s uvolněním hranic opět začalo zvyšovat procento těch, kteří odcházejí do zahraničí natrvalo.

Nejčastějšími zeměmi je Slovensko, Německo, Rakousko, USA, Kanada, Velká Británie, ale také Izrael. Samozřejmě se na migraci z velké části podílejí lidé v aktivním věku. Důchodců je podstatně méně.

Agentura International Living vydává každoroční přehled (Annual Global Retirement Index), v němž publikuje, kde je vzhledem k nákladům na život v dané zemi nejlepší strávit důchod. Seznam je sestaven nejen podle nákladů, ale hodnotí i dalších 12 kritérií, mezi nimiž jsou například dlouhodobé klima či úroveň zdravotní péče. Mezi ideální země v Evropě tak patří Portugalsko, Španělsko a Francie.

Španělsko je výhodné pro příznivé teplé počasí, rozvinuté služby a nižší náklady, a to především díky velké potravinové soběstačnosti. A podle Světové zdravotnické organizace má Španělsko také jeden z nejlepších zdravotních systémů na světě. Nejvýhodnější je prý bydlet v nějakém menším městečku. Druhou nejpřitažlivější evropskou zemí je pro důchodce Portugalsko. To je dokonce ještě levnější než Španělsko. Podobné je to na Maltě, kde je zdravotnická péče na špičkové úrovni, a navíc levná. Přitom stačí znalost angličtiny, která je spolu s maltézštinou úředním jazykem. Také Francie je finančně přístupnější, než se mnoho lidí domnívá. Život v páru ve Francii průměrně vyjde na dva tisíce dolarů, což se rovná zhruba 45 tisícům měsíčně, a to včetně zdravotní péče.

Pokud chce český důchodce zamířit mimo Evropu, najde levný a pohodlný život v Kostarice, Mexiku, Kolumbii, Malajsii či ve Vietnamu.

Na celém světě dnes lze koupit či dlouhodobě pronajmout dům či byt. Přitom to není finančně náročné tak, jak si někteří představují. Například byt ve stotisícovém severofrancouzském městě Mety stojí zhruba 90 000 za metr čtvereční. Pro dům na venkově stačí připravit si 60 000 Kč za metr čtvereční. Důležité je spolehnout se na kvalifikované realitní makléře, kteří celý obchod zprostředkují.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Plánujete nákup reality v Chorvatsku? Co byste měli vědět, než podepíšete kupní smlouvuPlánujete nákup reality v Chorvatsku? Co byste měli vědět, než podepíšete kupní smlouvu








Jak koupit nemovitost v zahraničí?Jak koupit nemovitost v zahraničí?







Jak je to s realitami na Floridě? Roste o ně zájem!Jak je to s realitami na Floridě? Roste o ně zájem!








Nákup nemovitosti v Chorvatsku. Jak vysoká je provize realitní kanceláře a jakým chybám je dobré se vyhnout?Nákup nemovitosti v Chorvatsku. Jak vysoká je provize realitní kanceláře a jakým chybám je dobré se vyhnout?








Nemovitost u moře. Relaxace i dlouhodobá investiceNemovitost u moře. Relaxace i dlouhodobá investice





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy