Co s velkým bytem, když děti vyletí do světa?

Co s velkým bytem, když děti vyletí do světa?

4.4.2022 - Není snad žádný český filmový divák, který by neznal proslulý filmový citát "Rodina se dusí". Film Kulový blesk, pojednávající o strastech a slastech bydlení v nevyhovujících bytech se stal klasikou české kinematografie. Bytové problémy se minimálně jednou za život dotknou snad každého. Je lepší malý byt nebo velký? Ale co s ním, až děti vyrostou a najdou si svůj nový domov?

Velký byt znamená soukromí pro každého
Malý byt může mnoha rodinám vystačit jak pro výchovu dětí, tak pro pozdější život ve dvou. Ovšem znamená to, že minimálně dvacet i více let bude k dispozici málo prostoru a v podstatě žádné soukromí. Pokud je rodina minimálně čtyřčlenná, a ještě k tomu jsou potomci rozdílného věku, pohlaví i zájmů, může to znamenat často napjaté vztahy, které některé členy rodiny poznamenají na další desítky let.

Nastěhovat se s velkou rodinou do většího bytu je sice finančně náročnější, ovšem ve výsledku pohodlné. Dostatek místa, kde může mít každý svůj pokoj, je důležitý nejen pro rozvoj osobních zájmů, ale i pro vztahy v rodině. Děti ale dorostou a pak je třeba přemýšlet, co s velkým bytem. Nabízí se několik řešení.

Rekonstrukce a dostatek pohodlí
V klasickém třípokojovém bytě, který volí mladé rodiny nejčastěji, je situace velmi jednoduchá. Dětský pokoj se změní na pracovnu, pokoj pro hosty nebo na druhou ložnici. V pozdějším věku často partneři přivítají, že mohou spolu ložnici sdílet, ale nemusí. Někdo je sova a do noci si v posteli čte, někdo chodí spát brzy a ráno stává s východem slunce.

Nehledě na prostorově náročné koníčky, které se nevejdou do společného obýváku. Tak proč si nedopřát každý svůj pokoj, kde se každý obklopí svými zájmy a může usínat a probouzet se podle svých vnitřních hodin.

Podle informací pracovníků stavebních spořitelen často manželé v předdůchodovém věku využívají po odchodu svých dětí z domova právě úspory ze stavebního spoření na celkovou rekonstrukci bytu. Statistiky uvádějí, že nejčastěji uvažují změnit dětský pokoj na pokoj pro hosty (21 %) nebo na druhou ložnici (16 %). Častá je i rekonstrukce na pracovnu pro jednoho nebo oba partnery.

Prodat velký a koupit menší byt
I když v prodeji bytů vedou byty dvoupokojové, je dalším možným řešením velký byt prodat a koupit menší. Dnes není problém zadat realitní kanceláři zároveň prodej bytu a poptávku po menším bytě tak, aby realizace celého procesu, včetně stěhování, mohla být plynule vyřešena.

Pokud se takového realitního obchodu chopí kvalifikovaná realitní kancelář, která má k dispozici svoji databázi klientů a poptávek po různých nemovitostech, zcela jistě najde řešení, a to často i v lokalitě, na kterou jsou klienti dosud zvyklí. Může se dokonce stát, že si rodiny jen vymění byty. Mladá rodina se nastěhuje do většího, z něhož se osamělí manželé odstěhují do jejich malého bytu.

Máte rádi společnost? Pronajímejte.
Pokud ve velkém bytě zůstane bydlet jedna osoba, může samozřejmě byt také prodat. Ale sedět sama v novém bytě nemusí být ideální řešení. Výhodou je, když dosavadní byt nemá průchozí místnosti, nebo alespoň jeden pokoj je samostatný. Pak jej lze nabídnout k pronájmu. O tuto formu pronájmu mají často zájem lidé, kteří přijedou do města na krátkodobý pracovní pobyt, služební cestu, nebo třeba za studiem. Může to být dobrý přivýdělek k důchodu, a ještě navíc setkání se zajímavými lidmi, kteří obohatí váš život.

Často se lidem po desetiletích nechce do stěhování. Při představě, co všechno je třeba probrat, vyklidit a sbalit, raději na své plány zapomenou. Ale změna bytu může být skvělým restartem životního stylu, který je právě v tomto věku často potřebný k tomu, aby člověk předčasně nezestárnul.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Při výměně nemovitosti je možné použít směnnou smlouvuPři výměně nemovitosti je možné použít směnnou smlouvu







Směna nemovitostí má mnoho výhodSměna nemovitostí má mnoho výhod







Koho informovat o rekonstrukci bytuKoho informovat o rekonstrukci bytu







Darování nemovitosti dětem. Kdy je možné vrácení daru?Darování nemovitosti dětem. Kdy je možné vrácení daru?







Koupit a opravit, nebo bourat a stavět?Koupit a opravit, nebo bourat a stavět?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy