ČNB zvýšila základní sazbu na 5 %. Čeká nás další zdražení hypoték?

ČNB zvýšila základní sazbu na 5 %. Čeká nás další zdražení hypoték?

1.4.2022 - Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek 31. 3. 2022 rozhodla o dalším - v pořadí již sedmém - výrazném navýšení základních úrokových sazeb. Titulní 2týdenní repo sazbu zvýšila o 0,5procentního bodu na rovných 5 %. Změna začala platit od 1. dubna. Klíčová sazba se tak dostává na úroveň, na které byla naposledy v roce 2001.

Jak se zvýšení sazeb promítne do sazeb hypoték?
Při predikci budoucího vývoje úrokových sazeb vycházíme z vývoje ceny peněz na mezibankovním trhu, které do jisté míry ovlivňují i rozhodnutí ČNB o nastavení základních úrokových sazeb a nepřímo pak i sazby hypoték.

Aktuální navýšení sazeb ČNB je v souladu s očekáváním většiny analytiků a domníváme se, že aktuální navýšení sazby ČNB je již v současných tržních sazbách z velké části započítáno. 5letý swap od 1. března 2022 skokově vzrostl o více než 1procentní bod a pak svůj nárůst částečně korigoval, jak ostatně ilustruje i přiložený graf.

Vztah mezi úrokovými sazbami hypoték, ČNB a cenou peněz

Vzhledem k tomu, že trh navýšení sazeb očekával, nevnímáme poslední zvýšení sazeb jako bezprostřední důvod pro navýšení mezibankovních sazeb. To však nemusí bohužel znamenat, že banky nárůst sazeb nepoužijí jako argument pro další zdražení hypoték. Hrubá marže se jim totiž růstem ceny zdrojů v posledních dvou letech výrazně zmenšila, jak zjednodušeně ilustruje rozdíl mezi modrou a oranžovou, resp. zelenou křivkou.

Na březnový skokový nárůst mezibankovních sazeb v posledních dvou týdnech reagovala změnou sazeb skupina ČSOB, Raiffeisenbank, Komerční banka a dnes i mBank. A po dnešním rozhodnutí ČNB se podle našeho názoru přidají i další banky.

Sazby hypoték letos překonají 5 %
O dalším vývoji sazeb rozhodne to, jak se bude vyvíjet inflace, přičemž inflační tlaky ze strany růstu cen energetických surovin, růstu cen komodit a potravin jsou a budou letos enormní. Sazby hypoték tedy za nedlouho vystoupají nad 5procentní hranici a nelze vyloučit ani jejich postupné přiblížení k 6 procentům. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…







Nové hypotéky se sazbou pod 4 procenty skončily. Co bude dál?Nové hypotéky se sazbou pod 4 procenty skončily. Co bude dál?







Růst hypotečních sazeb ochlazuje zájem o hypotékyRůst hypotečních sazeb ochlazuje zájem o hypotéky







Chcete si vzít hypotéku? Počítejte s tvrdšími podmínkami a vyššími úrokyChcete si vzít hypotéku? Počítejte s tvrdšími podmínkami a vyššími úroky







Co s hypotékou v případě rozvoduCo s hypotékou v případě rozvodu





 

Luboš Svačina

odebírat zprávy