Akvaponie – nový trend v pěstování rostlin

Akvaponie – nový trend v pěstování rostlin

11.3.2022 - Systém, který spojuje chov ryb a pěstování rostlin bez půdy, je novým trendem, který se z USA dostává pomalu do Evropy i do České republiky. Původně začal sloužit jako nová možnost ekologické produkce potravin s velkou úsporou vody. Nyní se však dostává také do interiérů, kde získává další funkci a rozměr.

Zahradní systémy módou v domech a bytech
V zahraničí jsou dnes běžné funkční zahradní systémy, které dokážou stabilně produkovat zeleninu i ryby pro malou rodinu, a doplňovat tak částečně potřebu čerstvých potravin. Ovšem módou začíná být spojení těchto prvků v interiérech nebo v malých systémech, kde ryby nejsou určeny ke konzumaci. Interiérový akvaponický systém tak v podstatě představuje kombinaci akvaristiky, hydroponie a pěstování bylinek. Uspokojí zahrádkářské nadšence, akvaristy, a díky zajímavé technické stránce také domácí kutily.

Jak to funguje
Hlavní částí každého akvaponického systému je nádrž na ryby. V malých zahradních nebo interiérových systémech se využívá jedna menší nádrž. Její osádku tvoří různé okrasné kaprovité ryby, jako je kapr koi nebo karas, které byly pro život v umělých nádržích vyšlechtěny a velice dobře snášejí drsnější podmínky.

Pěstebními záhony pro rostliny, které jsou umístěné nad nádrží, jsou mělké nádoby s inertním substrátem. Jako nejčastější médium slouží různé štěrky s dostatečnou velikostí zrn pro bezproblémový průtok vody. Právě v substrátu se odehrávají důležité biologické procesy, které zpřístupňují živiny z rybích exkrementů rostlinám, a zároveň substrát slouží jako filtr pevných částic. Záhon je opatřen sifonem, který periodicky vypouští vodu do nádrže s rybami, a zajišťuje tak periodické zaplavování oblasti s kořeny rostlin, které díky tomu mají ideální podmínky pro svůj růst.

Odvěký koloběh živin
Celý systém integrovaného chovu ryb a pěstování rostlin by nefungoval bez práce velkého množství mikroorganismů, jako jsou bakterie a různí prvoci, kteří rozkládají odpadní látky z metabolismu ryb a zpřístupňují je rostlinám. Jedná se vlastně o princip koloběhu živin mezi živočichy a rostlinami.

Ryby přijímají potravu a produkují živiny v podobě exkrementů. Ty se mísí s vodou, zbytky krmiv a jinými biologickými částmi, jež jsou pomalu rozkládány bakteriemi. Tak z nich vytvářejí prvky vstřebatelné rostlinami. Z tohoto roztoku rostliny získávají nezbytné živiny pro svůj růst. Zároveň s tím, jak rostliny vstřebávají živiny z roztoku, čistí jej a zbavují vysoké koncentrace jednoduchých prvků, a navíc díky kořenovému systému i velkého množství nečistot.

K rybám se tak vrací pročištěná voda a koloběh pokračuje. Podobně jako u akvaristiky, i zde je nutné dohlížet na chemickou vyváženost vody, osvětlení, filtrování, chov ryb, ale navíc kontrolovat růst bylin v hydroponickém roztoku.

Akvaponie tak může v domácnostech, školách či restauracích vytvořit osobitou atmosféru, která v sobě navíc spojí čistou přírodu s hi-technologiemi.

zdroj foto: plantsbank.com 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Venkovní terasa. Jak zařídit vaši oázu klidu?Venkovní terasa. Jak zařídit vaši oázu klidu?







Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?







Přírodní koupání na vaší zahradě. Koupací jezírko nebo biobazén?Přírodní koupání na vaší zahradě. Koupací jezírko nebo biobazén?








Zastřešení bazénu prodlouží koupací sezónuZastřešení bazénu prodlouží koupací sezónu







Nejnovější trendy v designu interiérůNejnovější trendy v designu interiérů





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy