Hypotéky v prosinci prolomily 4procentní hranici. Růst sazeb dál pokračuje

Hypotéky v prosinci prolomily 4procentní hranici. Růst sazeb dál pokračuje

10.1.2022 - Průměrná nabídková sazba hypoték vzrostla v prosinci o další 4 desetiny procentního bodu, jak vyplývá z aktuálních dat společnosti Golem Finance. Zatímco v listopadu banky nabízely hypotéky v průměru se sazbou 3,75 %, v prosinci hodnota titulního indexu Gofi70 již vystoupala na 4,15 %.

Jak název indexu naznačuje, jedná se o index a monitoring sazeb nabídkových sazeb hypotečních úvěrů nabízených v pásmu LTV do 70 %. V případě hypoték s LTV nad 80 % jsou sazby stále zhruba o polovinu procentního bodu vyšší. Index GOFI 85 v prosinci stoupl o 36 bps. na 4,63 %. Index Gofi 90 je na 4,70 %.

Vyšší sazby vykazují hypotéky s kratší a střední dobou fixace (1-5 let). V této kategorii jsou hypotéky se sazbou pod 4 procenty prakticky nedostatkovým zbožím. U delších fixací 7 a více let ještě nějaké nabídky pod 4procentnní hranicí existují, ale je třeba počítat s tím, že se jedná o sazby "od". Často podmínkou získání sazby je excelentní bonita a sjednání některých dalších produktů z nabídky banky nebo partnerských pojišťoven.

Vývoj úrokových sazeb hypoték 2012 - 2021

Gofireal zakončil rok na 3,89 %
Průměrná úroková sazba skutečně sjednávaných hypoték, kterou měříme prostřednictvím našeho indexu Gofirel, vzrostla v prosinci meziměsíčně o 64 bps na 3,89 %. Vývoj realizačních sazeb sledujeme i na týdenní bázi a v posledním prosincovém týdnu již hodnota indexu rovněž překonala 4procentní hranici.

Průměrné nabídkové a realizační sazby hypoték

Sazby rostou nepřetržitě od loňského ledna a v důsledku zvýšení základní sazby ČNB z 2,75 % na 3,75 %, ke kterému došlo 22. 12. 2021, očekáváme, že hypotéky budou dál zdražovat. V minulém týdnu zvýšila své sazby Sberbank a Raiffeisenbank, od 17. ledna zvýší sazby ČSOB s Hypoteční bankou a další banky budou s velkou pravděpodobností následovat.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Dáreček pod stromeček. ČNB opět zvýšila sazby. O kolik podraží hypotéky?Dáreček pod stromeček. ČNB opět zvýšila sazby. O kolik podraží hypotéky?







Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda







Rekordní růst hypotečních sazeb. Nejvíce zdražují krátké fixaceRekordní růst hypotečních sazeb. Nejvíce zdražují krátké fixace







Česká národní banka zpřísňuje pravidla poskytování hypoték. Co vše se změní?Česká národní banka zpřísňuje pravidla poskytování hypoték. Co vše se změní?







Chcete si vzít hypotéku? Počítejte s tvrdšími podmínkami a vyššími úrokyChcete si vzít hypotéku? Počítejte s tvrdšími podmínkami a vyššími úroky





 

Luboš Svačina

odebírat zprávy