Máte spolubydlícího? Musíte podat daňové přiznání

Máte spolubydlícího? Musíte podat daňové přiznání

7.1.2022 - Bydlet ve vlastním bytě je pro mnoho lidí splněným snem. Ovšem náklady na bydlení stále stoupají, a tak zvláště mladí singles, ale i senioři zvažují, zda jeden z pokojů nepronajmout. Neboli, jak se dnes běžně říká, mít spolubydlícího. Ať to nazveme jakkoli, je to především snaha rozdělit náklady na provoz bytu na více osob. S tím je však pro vlastníka spojena povinnost přiznat příjmy ke zdanění.

Když kamarád ubytuje kamaráda
Pokud je to ubytování na přechodnou dobu několika týdnů či měsíců s tím, že kamarád nebude platit nájemné, ale bude se podílet na nákladech za energie, žádné povinnosti vůči daňovému úřadu z toho nevyplývají.

Jestliže se však kamarád zabydlí na delší dobu, pravděpodobně budete chtít, aby vám platil nějaké stálé nájemné. A to je již třeba zahrnout do daňového přiznání, pokud částka přesáhne zákonem stanovenou roční výši (u zaměstnanců je to 6 000 Kč, u studentů, rodičů na rodičovské dovolené, důchodců a těch, kteří nemají žádný jiný příjem to je 15 000 Kč).

Pokud nebude daňové přiznání podáno, finanční úřad může zahájit kontrolu a nařídit zaplatit nejen dlužnou daň, ale také pokutu a úroky z prodlení. Že vám se to nemůže stát? Stačí závistivý soused nebo kolega. A byrokracie se dá do pohybu.

Proč sepisovat smlouvu, když jste kamarádi?
Příbuzní, přátelé, spolužáci – domnívat se, že vaše přátelství přežije společné bydlení může být třeba namístě, nicméně písemná smlouva jistí obě strany, a nakonec může napomoci rozchodu s "čistým stolem".

Stačí, když kamarád přestane platit, protože se dostane do finančních potíží, přijde o práci, nebo si najde výhodnější nájem. Také se může stát, že začne s odůvodněním, že nemá peníze, platit méně, než jste se dohodli. A pokud nebudete mít podepsanou písemnou smlouvu, s největší pravděpodobností již své peníze za pronájem pokoje nikdy neuvidíte.

Písemná smlouva je jediná jistota
I když, jak říkají realitní odborníci, není žádná smlouva stoprocentní zárukou, že při skončení nájmu nedojde k problémům, vyjednávací pozice je vždy mnohem lepší, pokud je podepsaná kvalitní smlouva o nájmu či podpronájmu.

Do smlouvy se mj. zanese výše nájmu, periodicita plateb, podíl na energiích i případných dalších poplatcích, jako je internet, odvoz odpadu apod. Důležité je ustanovení o kauci, o kterou si musí říci i kamarád kamarádovi. Kauce, nazvaná dnes dle zákona jistota, je pojistkou, že v nenadálých případech z ní pronajímatel uhradí dluhy, které po spolubydlícím zůstanou. Žádat lze jistotu až ve výši tříměsíčního nájemného. Od té si může vlastník v případě neshod odečíst dluhy za energie, nájemné, či případné škody, které mu podnájemník způsobil. Pokud ne, kauce se po ukončení nájmu vrací.

Ovšem i z druhé strany – tedy ze strany pronajímatele – může přijít nečekaná zpráva. Stačí, když se do bytu nastěhuje například jeho partner. A už může spolubydlící vadit a být ze dne na den vyhozen na ulici. To se v případě sepsané smlouvy nemůže stát. Pokud se obě strany na okamžitém zrušení podnájmu nedohodnou, může dostat spolubydlící výpověď tak, jak je uvedeno v podepsané smlouvě.

Spolubydlení v nájemním bytě
Nájemník může mít vlastníkem bytu povoleno pronajímat část bytu, tedy například jeden pokoj. Ovšem je třeba počítat s tím, že pokud skončí nájemníkovi nájemní smlouva, nemá spolubydlící právo v bytě dále bydlet a musí se odstěhovat také. Pokud tedy váš kamarád bydlí v nájemním bytě a vy se k němu chcete nastěhovat, ověřte si, na jak dlouho má nájemní smlouvu, za jakých podmínek ji lze prodloužit, a zda se tedy stěhování vyplatí.

Někdy se zdá, že pro najmout pokoj nebo byt kamarádovi je velmi jednoduché. Pokud by tomu tak bylo, neexistovaly by realitní kanceláře a realitní makléři by nepotřebovali odborné vzdělání a osvědčení o znalostech z mnoha oborů od financí po právo. Tuto odbornou činnost nelze suplovat a příkladů, že v mnoha případech se to nevyplácí, je možné najít v soudních spisech tisíce.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Je spolubydlení společným nájmem bytu?Je spolubydlení společným nájmem bytu?







Nechcete se na stará kolena stěhovat? Zkuste spolubydleníNechcete se na stará kolena stěhovat? Zkuste spolubydlení







Jak kontrolovat náklady při spolubydleníJak kontrolovat náklady při spolubydlení







Jak si najít pronájem bytu v neznámém městě a zbytečně nechybovatJak si najít pronájem bytu v neznámém městě a zbytečně nechybovat







Jak postupovat, když není na nájemJak postupovat, když není na nájem



 

 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy