Jak koupit nemovitost v zahraničí?

Jak koupit nemovitost v zahraničí?

20.12.2021 - Ještě dosud přetrvávají u mnoha lidí zastaralé informace, že koupit nemovitost v zahraničí lze pouze na právnickou osobu, která musí být v dané zemi založena, nebo že s tím jsou spojené další náročné úkony. Spousta Čechů se ale v posledních letech přesvědčuje, že mít svůj apartmán v oblíbené destinaci, ať u moře, nebo u golfového hřiště či na horách, je pohodlné, a navíc i výnosné.

Koupě nemovitosti probíhá podle zákonů dané země
Koupě rezidenčních nemovitostí v zahraničí se řídí zákony a daňovými systémy příslušné země. Většina evropských zemí je zahraničním investorům do nemovitostí nakloněna a umožňuje přímý nákup.

Není třeba být jazykovým specialistou a vyhledávat na zahraničních serverech. Nabídky nemovitostí v zahraničí jsou inzerovány jak na českých internetových realitních portálech, tak přímo na webových stránkách specializovaných realitních kanceláří. Ty se často specializují na určité země, s nimiž mají potřebné zkušenosti a kontakty. Znají tamější postupy, zákony a předpisy, poradí, které poplatky bude nutno uhradit při nákupu nemovitosti a které bude třeba hradit průběžně po dobu vlastnictví.

Komplikovanější než nákup nemovitosti, bývá její správa. Přece jen starat se o nemovitost vzdálenou tisíce kilometrů není tak jednoduché, jako o chalupu vzdálenou hodinu od městského bytu. Proto i běžná údržba a opravy, domluvy s nájemníky, předávání nemovitosti rekreantům je třeba nechat na místních. Většinou se doporučuje využít služeb správcovských společností, agentur nebo místních realitních kanceláří.

V které zemi se vyplatí kupovat nemovitost
Záleží především na preferencích a plánech, které kupující s nemovitostí má. Jestliže ji chce využívat převážně sám s rodinou, bude se řídit především svými zájmy. Kdo má rád hory v zimě i v létě, dá přednost Rakousku, kdo raději jezdí na lodi a koupe se, zamíří třeba do Chorvatska nebo do Řecka.

Pokud má být nemovitost spíše investiční s tím, že majitel v ní stráví ročně dva týdny dovolené, bude se řídit také atraktivitou daného místa – čím zajímavější místo, tím větší možnosti pronájmu, a tím pádem také vyšší zisk. Například v rakouských Alpách se výše výnosu může pohybovat až kolem 7 %, což nebude zase v Chorvatsku, které je turisty využíváno hlavně v letní sezóně – a ta je maximálně čtyřměsíční.

V zemích EU může český občan kupovat nemovitosti prakticky bez omezení. Další oblíbenou destinací je Dubaj, kde lze koupit ve většině oblastí nemovitost bez jakýchkoli legislativních omezení.

Švýcarsko není členem EU, a tak tam koupě rezidenčních nemovitostí cizincem podléhá zákonům a právním ustanovením jednotlivých kantonů. Každý kanton má vlastní systém povolení a podmínek, které musí cizinec splnit. Některé kantony mají dokonce stanovený přesný počet povolení ke koupi nemovitosti cizincem či maximální velikost obytné plochy a pozemku.

Jak je možné financovat koupi nemovitosti v zahraničí
Mimo koupě bez hypotéky, většina zemí umožňuje čerpat hypotéku, a to někde i od českých bank, nebo přímo v bance dané země. Zahraniční banky ve většině zemí EU jsou připravené poskytnout hypotéku také cizincům ze zemí EU za podmínky splnění standardních požadavků na bonitu klienta a zajištění. Zajištění probíhá formou zástavy kupované nemovitosti v dané zemi. Úrokové sazby v zemích EU jsou dost podobné. V jednotlivých zemích se mohou lišit jednorázové poplatky za vyřízení úvěru a zavkladování zástavy.

Je nutné mít na paměti, že koupě zahraniční nemovitosti je do velké míry individuálně řešený administrativní a právní proces. Proto je třeba využít služeb odborníků na prodej a nákup nemovitostí v zahraničí a na její financování.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nákup nemovitosti v Chorvatsku. Jak vysoká je provize realitní kanceláře a jakým chybám je dobré se vyhnout? Nákup nemovitosti v Chorvatsku. Jak vysoká je provize realitní kanceláře a jakým chybám je dobré se vyhnout?






Nemovitost u moře. Relaxace i dlouhodobá investice Nemovitost u moře. Relaxace i dlouhodobá investice





Čechy lákají nemovitosti na Floridě Čechy lákají nemovitosti na Floridě






Čím se liší trh s nemovitostmi ve Francii a České republice? Čím se liší trh s nemovitostmi ve Francii a České republice?






Chce koupit nemovitost u moře? Zkuste Chorvatsko Chce koupit nemovitost u moře? Zkuste Chorvatsko




 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy