Kde hledat specialisty pro transakce s nemovitostmi?

Kde hledat specialisty pro transakce s nemovitostmi?

24.11.2021 - Jestliže chcete prodávat nebo kupovat nemovitost, zahrnuje to široké spektrum odborných činností, které sami nezvládnete. Samozřejmě nejjednodušší je předat prodej nemovitosti do rukou zkušeného realitního makléře. Ovšem i ten nemusí zvládnout všechno.

Každá realitní kancelář nemůže zaměstnávat jen obchodníky pro úspěšný prodej nemovitostí. Nabízení nemovitosti, prohlídky s potenciálními zájemci, jsou jen malou kapkou v moři celé nemovitostní transakce od A do Zet. K mnoha úkonům je totiž třeba specialistů, kteří mají v dané oblasti příslušné vzdělání a zkušenosti. Pojďme se na ty nejdůležitější podívat.

Odhad nemovitosti
V mnoha případech, včetně běžného prodeje nemovitosti, stačí, když odhad provede realitní makléř. Je však třeba, aby pracoval v oboru delší dobu, měl dostatek zkušeností z prodeje, ale také aby dobře znal danou lokalitu a sledoval dlouhodobě ceny nemovitostí na daném místě. Pak může podle svých zkušeností určit nabídkovou prodejní cenu tak, aby klient prodal nemovitost co nejvýhodněji.

Jsou však situace, kdy odhad makléře není dostačující. Je to například tehdy, když je nemovitost předmětem dědictví či daru, hraje roli v insolvenčním řízení, oddlužení, stala se předmětem exekuce, či bude součástí majetku obchodní společnosti. V tomto případě je třeba, aby odhad provedl soudní znalec, znalecká kancelář nebo znalecký ústav. Ti musí být jmenováni Ministerstvem spravedlnosti ČR a zapsáni v seznamu znalců. Seznam znalců lze najít na portálu Justice.cz pod záložkou Justiční profese. Tam také najdete seznam notářů, které lze také požádat o úschovu kupní ceny či sepsání kupní smlouvy.

Právník na nemovitostní právo
Specialista v právní oblasti má na starosti sepsání a připomínkování smlouvy o převodu nemovitosti, vyhotovení zástavní smlouvy, přípravu návrhu na vklad do katastru nemovitostí, ale také může poskytnout advokátní úschovu kupní ceny a právní pomoc při jednání s bankami o financování nemovitosti. Právníka je třeba také ke zřízení či zrušení věcného břemena, při převodu spoluvlastnických podílů či pro sepsání dohody o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví k nemovitosti.

Finanční poradce
Pokud budete kupovat nemovitost úvěrem na bydlení, budete potřebovat nabídky od bank poskytující hypoteční úvěry. Srovnání podmínek hypotečních bank lze sice zadat do různých internetových kalkulaček, ale je to jen hrubé srovnání. Každá hypoteční banka přistupuje ke klientovi individuálně. Záleží na výši hypotéky, příjmech klienta, jeho věku, ale i na finanční historii a mnoha dalších věcech. Většinou zájemci začínají u své mateřské banky, kde mají běžný účet. Nemusí to však být nejvýhodnější nabídka, i když často bývá. Pro opravdu kvalifikované srovnání je dobré najít hypotečního makléře, který má přehled o nabízených hypotékách a dokáže pro svého klienta najít ideální řešení. Finanční poradce v oblasti spotřebitelských a hypotečních úvěrů musí mít podle zákona absolvovanou odbornou zkoušku u akreditované instituce.

Realitní makléř je základem kvalitního obchodu
Dokážete-li si představit, že najdete všechny výše uvedené odborníky a budete je mít "na telefonu" kdykoli k dispozici, můžeme vám blahopřát, protože je možné, že zvládnete nemovitost prodat sami. Ovšem finanční prostředky na odměny pro všechny profese nebudou zanedbatelné, a ani čas, který tomu věnujete. Přitom je jednoduché se tomu vyhnout a oslovit dobrého realitního makléře. Ten, nebo jeho kancelář, má opravdu všechny odborníky v portfoliu spolupracovníků a je schopen kvalitně vyřešit jakýkoli zádrhel, ať již právní, finanční či jiný, který se může v průběhu prodeje nemovitosti vyskytnout.

Doba "všeumělství" je už dávno pryč. Člověk neprodává nebo nekupuje nemovitost každý den. Obchod, v němž jde o miliony, je lepší svěřit makléři, než složitě obvolávat jednotlivé profese a hledat někoho, kdo má právě čas. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Proč bývá lepší využít služeb realitního makléře? Proč bývá lepší využít služeb realitního makléře?





Reference jsou pro makléře důležitou součástí prezentace Reference jsou pro makléře důležitou součástí prezentace






Na co se připravit při prodeji nemovitosti bez realitní kanceláře Na co se připravit při prodeji nemovitosti bez realitní kanceláře





Podíl prodejů bez realitních kanceláří je v Evropě desetkrát vyšší než v Severní Americe Podíl prodejů bez realitních kanceláří je v Evropě desetkrát vyšší než v Severní Americe





5 nejčastějších chyb při prodeji nemovitosti 5 nejčastějších chyb při prodeji nemovitosti



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy