Jak kontrolovat náklady při spolubydlení

Jak kontrolovat náklady při spolubydlení

15.11.2021 - Akademický rok začal a studentské spolubydlení se stává opět jednou z forem, jak bydlet v univerzitním městě, pokud nezískáte bydlení na koleji. Ovšem spolubydlení není jen výsadou studentů. Bydlí tak i lidé, kteří přijedou do místa vzdáleného od trvalého bydliště na delší pracovní pobyt, a v neposlední řadě se spolubydlení stává atraktivním i pro osamělé důchodce, matky s dětmi či singles, jejichž finanční situace nedovoluje samostatný pronájem.

Jak dělit náklady na spolubydlení
Základ - tj. pronájem - se lehce vydělí – buď se celá částka rozdělí na počet osob v bytě, nebo se propočítá na podlahovou plochu, kterou dotyčný užívá (někdo může mít samostatný pokoj, některý mohou obývat dvě osoby), a k tomu se připočítá společně obývaná plocha, což je většinou kuchyně, obývací pokoj, sociální zařízení, komora a podobně.

Také další náklady lze dělit poměrnou částkou. Těžko budete kontrolovat, kdo déle svítí, častěji se sprchuje nebo je zimomřivý a pouští topení na více stupňů. Tyto náklady je tedy nejlepší rozdělit na počet obyvatel bytu. Jiné to však je s nákupy.

V málokteré sdílené domácnosti se budou nakupovat odděleně prací a mycí prostředky, základní potraviny, jako je sůl, mouka či olej. Navíc, pokud byt nepatří jednomu ze spolubydlících a tento způsob bydlení není plánován na omezenou dobu, je třeba počítat i s malým fondem oprav, z něhož se budou obnovovat či opravovat domácí spotřebiče, financovat drobné opravy a podobně.

Donedávna sloužil spolubydlícím maximálně nějaký blok nebo excelová tabulka, do níž průběžně pověřený "účetní" bytové jednotky zapisoval nákupy a po skončení měsíce je vyúčtoval spolubydlícím. Je pochopitelné, že ne každý dodal účtenku, něco se zapomnělo napsat, a nedorozumění mohlo rychle přerůst v konflikt.

Využijte chytré aplikace
Ani pokladnička, do které měsíčně každý vloží stejnou částku, není ideálním řešením. Naštěstí jsou již k dispozici velmi užitečné aplikace, které mohou pomoci nejen spolubydlícím, ale i partnerům.

Základem většiny aplikací je sdílení výdajů a identifikace, kdo daný výdaj provedl. Připojení k internetu, nákup pizzy, oprava pračky, vše se zaznamená pod jménem toho, kdo danou službu či nákup uhradil. Většina aplikací umožňuje pořídit také fotografie nákupních paragonů, rozdělit si náklady na jednotlivé kategorie (např. potraviny, drogerie, opravy apod.).

Všechny platby jsou zálohované a synchronizují se tak, aby se na ně mohl každý člen skupiny podívat na mobilu nebo ve sdíleném cloudu. Lze také zadat příslušné období (měsíc, týden apod.), po němž aplikace vyhodnotí, kdo zaplatil více či méně, a kdo s kým se má vyrovnat. Některé aplikace mají dokonce plánovač domácích prací, a tak lze předcházet mnoha nedorozuměním, kdo měl tento týden umýt nádobí, vytřít podlahy či uklidit koupelnu.

Splitwise umožňuje formovat různé skupiny, takže nemusíte mít jen skupinu domácnost, ale například také víkend s přáteli, sázení s kolegy, skupinová dovolená a další. Podobná je aplikace Tricount nebo Settle Up, která vznikla původně pod názvem Dlužníček a byla vyvinuta prioritně pro společné cestování.

Podobně funguje WooGies, jejíž vznik na sebe upoutal před pěti lety pozornost popsanými lednicemi před fakultami Masarykovy univerzity na ulicích Brna. Těmi chtěli studenti z této univerzity představit projekt svým kolegům a vzkazy na lednicích definitivně hodit za hlavu.

Najít si spolubydlení je prvním krokem do nové životní situace. Smlouva o pronájmu či podnájmu je jeho nedílnou součástí. I ta může stanovit základní pravidla financování společné domácnosti. Začínáte-li se spolubydlením a nevíte-li si rady, oslovte odborníka v oblasti bydlení, který může svými zkušenostmi poradit, jak takovou smlouvu koncipovat.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Je spolubydlení společným nájmem bytu? Je spolubydlení společným nájmem bytu?





Jak si najít ideální pronájem Jak si najít ideální pronájem





Jak postupovat, když není na nájem Jak postupovat, když není na nájem





5 tipů co udělat před nastěhováním do prvního bytu 5 tipů co udělat před nastěhováním do prvního bytu





Pronajali jste si byt a chcete jej upravovat. Na co vše potřebujete souhlas od pronajímatele? Pronajali jste si byt a chcete jej upravovat. Na co vše potřebujete souhlas od pronajímatele?



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy