Jak si zařídit interiér ve skandinávském stylu

Jak si zařídit interiér ve skandinávském stylu

5.11.2021 - Máte rádi čisté linie a vzdušnost a nechcete se vzdát atmosféry hřejivého domova? To vše a mnohem víc nabízí skandinávský styl, který vznikl na dalekém severu v padesátých letech minulého století.

Co je pro skandinávský interiér typické?
Ikonický je především pocit vzdušnosti, který poskytují světlé pastelové barvy neutrálních odstínů. Důraz je na čisté linie a jednoduchost. Vše se řídí pravidlem, že méně je více.

Skandinávský interiér nebo minimalismus?
Vše, co bylo vyjmenováno výše platí i pro minimalismus. Co tedy odlišuje skandinávský styl od minimalismu?

Skandinávský interiér
Klíčovým rozdílem je pohodlí a harmonie. Bydlení ve skandinávském stylu upřednostňuje přírodní materiály jako je třeba dřevo a prostor tak působí teplým, příjemným dojmem. Hřejivé teplo domova podpoří i polštářky, huňaté deky, koberce z přírodních materiálů či kožešiny. Co se nábytku týče, je severský styl přísný na kvalitní, nejlépe řemeslné zboží.

Minimalismus
Oproti skandinávskému stylu má čistý minimalismus nikoli domáckou, ale spíš průmyslovou atmosféru. Používá moderní materiály jako je například nerez a má zálibu v různých geometrických tvarech. Co se barev týče, nejčastější jsou černá, šedá a bílá, ale ani jiné neutrální odstíny nejsou výjimkou.

Oba styly vylučují cokoliv nadbytečného, natož tak nepořádek. Nejsou to styly pro lidi, kteří žijí heslem "To schovám, jednou by se to mohlo hodit". Odměnou za určitou úspornost vám bude vzdušný a čistý prostor, ať už se rozhodnete inspirovat hřejivějším skandinávským stylem nebo strohým minimalismem.

Skandinávský design

Skandinávský design

Skandinávský design

Skandinávský design

Skandinávský design

Skandinávský design

Skandinávský design

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova





Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov? Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?





Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás? Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?





Tři tipy pro správný výběr barev do koupelny Tři tipy pro správný výběr barev do koupelny





Jak si stylově zařídit kuchyň v moderním duchu? Jak si stylově zařídit kuchyň v moderním duchu?




 

Kristýna Nešporová

odebírat zprávy