ČNB dál zvyšuje sazby. Hypotéky v říjnu zdražily nejvíce v historii

ČNB dál zvyšuje sazby. Hypotéky v říjnu zdražily nejvíce v historii

4.11.2021 - Bankovní rada České národní banky rozhodla na dnešním zasedání o razantním navýšení základní úrokové sazby o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Ačkoliv sazby ČNB ovlivňují spíše cenu krátkodobých půjček a vkladů, do hypoték se časem nárůst také propíše.

ČNB naposledy zvedla sazby 30. září 2021. A rovnou o 0,75 procentního bodu. Banky obratem sazby hypoték bez přemáhání zvýšily a že se nejednalo pouze o kosmetické změny potvrzuje vývoj našich indexů GOFI, které meziměsíčně poskočily rovnou o 3 desetiny.

Průměrná nabídková sazba hypoték vzrostla v říjnu o 33 bazických bodů na 3,10 % (index GOFI 70) Jedná se o nerychlejší meziměsíčních nárůst úrokových sazeb v historii. Navíc oproti loňskému roku, kdy sazby v říjnu začaly dosedat na úrokové dno (1,98 %), cena hypoték vzrostla o více než 1 procentní bod. Rozdíl aktuálně činí 1,12 procenta, což v případě 2milionové hypotéky s 20 letou splatností činí rozdíl více než 1 000 korun.  

"Nárůst indexů není žádným překvapením. Sazby během uplynulého měsíce zvýšily téměř všechny banky a některé dokonce 2krát. Zvýšení sazeb se týká úvěrů ve všech variantách LTV a fixací. Nicméně u 7 a 10 letých fixací je nárůst o něco mírnější," říká Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

"Růst nabídkových sazeb se samozřejmě následně překlápí také do růstu sazeb reálně sjednávaných hypoték, které se již bezpečně zabydlely nad 3 procenty," dodává Libor Ostatek.  

Růst sazeb má však i jeden pozitivní efekt. Vlivem dražších úvěrů se začíná částečně ochlazovat přehřátá poptávka po nemovitostech. Zatímco v březnu až červnu se dělalo hypoték dvojnásobek toho, co rok před tím, v letních měsících už bylo znát zpomalení tempa a v září už objemy rostly "jen" o 38 %.

Tento trend potvrzuje i Michal Pich, provozovatel portálu realitního realityčechy.cz „Pro ty, kteří kupují nemovitosti za účelem dalšího pronájmu, je nárůst sazeb o více než procento výrazným zásahem do jejich kalkulací výnosů. Při stávajících vysokých cenách nemovitostí se mohou mnozí rozhodnout koupi investiční nemovitosti raději nerealizovat, což se může projevit na poklesu poptávky po nemovitostech. Lidé, kteří hledají bydlení pro svoji potřebu se budou muset s rostoucími sazbami smířit. Jednou z možností, jak alespoň částečně neohrozit měsíční rozpočty domácností může být sjednání delší splatnosti hypotečního úvěru.“

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Česká národní banka zvýšila sazby. Obratem rostou i sazby hypoték Česká národní banka zvýšila sazby. Obratem rostou i sazby hypoték






Úrokové sazby stále rostou. Hypotéky však trhají další rekordy Úrokové sazby stále rostou. Hypotéky však trhají další rekordy





Finanční náročnost pořízení bydlení vzrostla téměř na 2násobek Finanční náročnost pořízení bydlení vzrostla téměř na 2násobek





Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí






  Co s hypotékou v případě rozvodu Co s hypotékou v případě rozvodu



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy