Potvrzeno soudem. Příjmy z Airbnb jsou příjmy z podnikání

Potvrzeno soudem. Příjmy z Airbnb jsou příjmy z podnikání

12.10.2021 - Městský soud v Praze potvrdil ve sporu o charakter příjmů získaných prostřednictvím platformy Airbnb, že příjmy získané poskytováním takového ubytování je třeba danit podle § 7 zákona o daních z příjmů (příjmy z podnikání), a nikoli jako příjmy podle § 9 (příjmy z pronájmu).

Finanční úřad doměřil za rok 2017 podnikatelce daň, kterou měla uhradit na základě poskytování ubytování zprostředkovaného platformou Airbnb. Podnikatelka podle tvrzení úřadu postupovala podle nesprávného paragrafu zákona o daních z příjmů, a tyto příjmy zdanila jako příjem z pronájmu. Po doměření daně argumentovala, že poskytovala ubytování bez doplňkových služeb, což je běžné při dlouhodobém pronájmu nemovitosti. Tvrdila, že pojem "dlouhodobý" není v zákoně dostatečně specifikován, a že je na straně finančního úřadu, aby dokázal, že nejde o dlouhodobý pronájem. Dále tvrdila, že nájemcům neposkytovala žádné služby.

Finanční úřad před rozhodnutím o zdanění tohoto příjmu podle paragrafu 7 ale ověřoval právě dlouhodobost pronájmu, a to pomocí příchozích plateb na bankovní účet podnikatelky. Zjistil, že platby z Airbnb přicházely několikrát za týden, což znamená, že se jedná o krátkodobý pronájem, resp. ubytovací služby. A nejen to.

Rozdílem je poskytování služeb
Finanční správa vycházela z podstaty společnosti Airbnb, která zprostředkovává zájemcům krátkodobé ubytování, a také doprovodné služby, které s krátkodobým ubytováním bezprostředně souvisejí. Jde například o... Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní BEZPLATNĚ STÁHNOUT.  

magazín reality čechy 2021 10

Jindra Svitáková

odebírat zprávy