Zimní zahrada zvětší a prosvětlí váš domov

Zimní zahrada zvětší a prosvětlí váš domov

8.10.2021 - Líbí se vám představa, že váš dům bude mít zimní zahradu, která je plná přirozeného světla a poskytuje krásný výhled do zahrady? Není divu! Je to místnost navržená pro relaxaci, potěšení a hezké chvíle s rodinou i přáteli. Můžete tu zažít východy i západy slunce, pozorovat hvězdy, poslouchat v pohodlí domova déšť nebo živý cvrkot na zahradě.

Zimní zahrady mají dlouhou tradici, avšak dnes již nejsou chladnými místnostmi či chatrnými konstrukcemi. Stavební materiály, technologie i interiérový design se vyvinuly tak, že je dnes zimní zahrada plnohodnotnou místností moderního domu. Můžete zde topit, instalovat klimatizaci a speciální skla pro co nejlepší regulaci teploty. Ochranu proti slunečnímu svitu nebo nechtěným pohledům sousedů zase vyřeší žaluzie. Zimní zahrada tak může být prakticky vším, od pracovny přes jídelnu až po meditační místnost.

V harmonii s přírodou
Zimní zahrady se staví u nových, moderních domů, ale častá je i přestavba staršího domu a jeho "otevření" do zahrady. Tím se prosvětlí celý dům a zároveň se zvětší obytná plocha domu. Vzhledem k tomu, že zimní zahrada má většinou výhled právě do zahrady, je lepší se při jejím vybavení a dekoraci držet barevné palety založené na přírodních odstínech. Nejlépe potom těch, které se ve vaší zahradě objevují. Pokud tedy například pěstujete levanduli, doplňky v levandulové fialové budou tím pravým! Přírodní materiály jako dřevo, kámen nebo vlna jen dokreslí harmonický přechod mezi interiérem a exteriérem.

Pohodlí, dekorace i funkčnost
Pokud zvolíte obrovská okna či dvojité dveře, může se z vaší zimní zahrady stát v mžiku otevřený a vzdušný prostor ne nepodobný venkovní terase. Má-li zimní zahrada sloužit k relaxaci a odpočinku, vybavte ji pohodlným nábytkem. Na rozdíl od venkovní terasy není třeba, aby byl nábytek snadno skladný a přenosný. Zde si můžete dovolit opravdové pohodlí. Chybět by neměly květiny, které jsou ozdobou každé zimní zahrady a mohou být v tomto případě interiérové a exotické. Nezapomeňte také na osvětlení, jehož volba by měla odrážet využití prostoru a mělo by plnit nejen estetickou, ale i funkční stránku. Budete-li zde i pracovat, a to až do večerních hodin, potřebujete pořádné světlo, avšak pokud jde o místo určené výhradně k relaxaci, postačí intimnější atmosféra. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Stavba rodinného domu má přesná pravidla. Právě tak druh pozemku, který je pro stavbu určen Stavba rodinného domu má přesná pravidla. Právě tak druh pozemku, který je pro stavbu určen





Jakou vybrat ideální velikost pozemku pro stavbu rodinného domu Jakou vybrat ideální velikost pozemku pro stavbu rodinného domu





Ministavby se stávají hitem. Kde je můžete postavit bez stavebního povolení? Ministavby se stávají hitem. Kde je můžete postavit bez stavebního povolení?





Dřevostavby jsou stále populární Dřevostavby jsou stále populární





Proč je dobré získat kvalifikovaný souhlas souseda se stavbou Proč je dobré získat kvalifikovaný souhlas souseda se stavbou



 

Kristýna Nešporová

odebírat zprávy