Při koupi nemovitosti nezapomeňte zmapovat vnitřní dispozice

Při koupi nemovitosti nezapomeňte zmapovat vnitřní dispozice

4.10.2021 - Ať je to dům nebo byt, při koupi za účelem bydlení rozhoduje počet místností, které jsou k využití. Kolik jich budete potřebovat, zřejmě víte. Ovšem někdy jsou mylné představy o tom, že lze všechny příčky vybourat a dispozice přestavět tak, aby vyhovovaly nové domácnosti. Proto již při prohlídce nemovitosti zjistěte, zda vám bude daný stav vyhovovat.

Když někdy člověk vidí, jak stavebníci vybourají celý vnitřek domu a nechají pouze plášť, napadá je, že veškeré příčky lze jakkoli změnit, vybourat a přizpůsobit potřebám rodiny. Ne vždy to tak je. Některé zdi jsou nosné, a ty měnit nelze. Některé příčky je ale možné vybourat a vystavět jinde. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Co je a co není příčka
Příčkou se laicky označuje svislá nenosná konstrukce v domě, která rozděluje prostor na místnosti. Jediné, co musí nést, je vlastní váha, případně zařizovací předměty či nábytek, které s příčkou spojíte.

Příčka je důležitá pro dispozici objektu. Dělí prostor, a to nejenom vizuálně, ale i hlukově, požárně a tepelně. Přesto je příček několik druhů. Funkci vizuálního oddělení mají příčky dekorativní a polopříčky. Jedná se o takové, které třeba nejsou postaveny po celé výšce místnosti. Ostatní jsou příčky rozdělující a slouží ke skutečnému oddělení jednotlivých místností. Z hlediska stavebního nemají stanovené žádné tepelně-izolační ani požární požadavky, pouze je stanovena akustická norma (jeden byt se rovná jedna požární jednotka).

Avšak ani mezi dvěma byty nemusí být vždy nosná zeď. I pouhá příčka může oddělovat od sebe dva byty navzájem nebo byt od chodby. Takže pokud se domníváte, že zásadně odděluje byt od bytu nosná stěna, nemusí to být pravda. Nicméně příčky oddělující byty nebo byt s nebytovým prostorem musí mít jiné vlastnosti, jako je příslušná požární odolnost, jiná tepelná izolace a vyšší hlukový útlum.

Jak poznáte, že se jedná o příčku, kterou budete moci vybourat
Není to jednoduché. První laická myšlenka je, že příčka je většinou méně silná, než nosná stěna. Ovšem pokud jsou příčky zdvojené nebo akustické, mohou mít stejnou tloušťku jako nosná stěna. Naopak, ve starších činžovních domech mají některé nosné stěny tloušťku pouhých 150 mm, což je v moderních objektech běžná tloušťka příčky. Takže podle tloušťky stěny se orientovat nelze.

Pro základní orientaci může sloužit použitý materiál. Pokud je příčka ze sádrokartonu, můžete si být jisti, že nejde o nosnou stěnu. V cihlových domech byly většinou příčky stavěny z tzv. dutinových cihel (příčkovek). Ty ovšem na první pohled nepoznáte, je třeba zjistit druh materiálu sondou. Odborník to zvládne i poklepem. Ovšem ani to nezaručí, že se skutečně jedná o pouhou příčku. V minulém století, kdy byl nedostatek materiálu, se někdy stavělo z toho, co bylo po ruce. Proto stavaři vědí, že i některé nosné zdi laičtí stavebníci postavili z příčkovek.

Ještě složitější je to u panelových domů. Pokud se nejedná o sádrokartonovou příčku, není pro běžného návštěvníka možné určit pouze podle tloušťky panelu, kterou příčku půjde či nepůjde vybourat. Podle stanoviska statiků lze v panelovém domě bez jejich posouzení vybourat pouze umakartové jádro. Nelze se totiž orientovat jen podle toho, že daná stěna nese stropní konstrukci. Panelové domy byly totiž stavěny jinak, a tak některé zdi třeba nenesou strop, ale plní jinou funkci – zajišťují určitou stabilitu (tuhost) objektu jako celku.

I když vám byt, který plánujete koupit, vyhovuje polohou a dalšími vlastnostmi, je nutné zjistit, zda vám vyhovuje i vnitřními dispozicemi. Případně, zda se dají změnit a do jaké míry. K tomuto posouzení raději vždy pozvěte odborníka – statika. Ne vždy totiž platí, že vše se dá probourat a dispozice totálně změnit. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme

Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti





Kupujete starší byt? Vyvarujte se zbytečným chybám Kupujete starší byt? Vyvarujte se zbytečným chybám





Jak postupovat při koupi staršího bytu Jak postupovat při koupi staršího bytu





Kdy je nutné před rekonstrukcí bytu žádat o stavební povolení? Kdy je nutné před rekonstrukcí bytu žádat o stavební povolení?





Jak vybrat správnou nemovitost pro vlastní bydlení a na investici? Jak vybrat správnou nemovitost pro vlastní bydlení a na investici?




 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy