Promítne se zvýšení sazeb ČNB v sazbách hypoték?

Promítne se zvýšení sazeb ČNB v sazbách hypoték?

30.9.2021 - Bankovní rada České národní banky bude dnes rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Ekonomové očekávají, že rada zvýší základní úrokovou sazbu o 0,5procentního bodu na 1,25 procenta. Důvodem je především rostoucí inflace, která v srpnu překonala čtyři procenta. Promítne se toto zvýšení do sazeb hypoték?

Naposledy bankovní rada zvýšila základní sazbu jedním krokem o více než 0,25procentního bodu v roce 1997. Případné zvýšení o polovinu procentního bodu bude tedy jasný signál pro trh, že ČNB se nehodlá smířit s růstem inflace a sazby bude dál utahovat. Do konce roku by podle ekonomů mohla základní úroková sazba stoupnout až na dvě procenta.

Jak se promítají sazby ČNB v sazbách hypoték?
Nepřímo. Sazby ČNB ovlivňují spíše cenu krátkých peněz. Cena dlouhých peněz, tedy i cena zdrojů, z kterých financují banky své úvěry poskytované na delší období – typicky hypoték, odrážejí spíše očekávanou míru inflace v delším horizontu 3, 5 nebo 10 let. Přičemž velký vliv zde má i vývoj úrokových sazeb na zahraničních trzích a nastavení sazeb hlavních centrálních bank. Nicméně pokud se podíváme na dlouhodobý vývoj těchto sazeb, je vidět mezi sazbami ČNB, mezibankovními sazbami (v grafu reprezentovány vývojem ceny 5letého swapu) a sazbami hypoték zřetelná propojenost. Sazby ČNB přinejmenším ukazují budoucí trendy vývoje komerčních úrokových sazeb.

Vztahy mezi úrokovými sazbami 2005 - 2021

V grafu je například vidět, že ačkoliv ČNB držela od loňského jara do letošního léta na 0,25 %, mezibankovní sazby začaly loni v létě růst a tento růst se doposud nezastavil. Se zpožděním se pak toto zvyšování cen zdrojů začalo propisovat i do cen hypoték. Zpočátku pomalu, protože banky netušily, co pandemie covidu udělá s poptávkou po hypotékách. Poté, co poptávka výrazně akcelerovala, začaly rychle růst i sazby hypoték.

Vztajy mezi úrokovými sazbami hypoték, ČNB a peněz 2019 - 2021

Jak se nyní budou vyvíjet sazby hypoték?
"Růst sazeb ČNB a navíc očekávané další zvyšování je pro trh jasným signálem posílení trendu růstu sazeb. Toto rozhodnutí se s velkou pravděpodobností propíše do úrokových sazeb krátkodobých úvěrů, ale na druhou stranu i úročení spořících účtů. V případě hypoték se bude jednat o nepřímý efekt, kdy banky k růstu sazeb velmi silně tlačí rostoucí cena zdrojů a zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB bude pro banky vítaným, dobře komunikovatelným, odůvodněním zdražování hypoték," říká Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

"Průměr nabídkových úrokových sazeb je nyní dle našeho indexu GOFI70 na 2,77 %. Při současném trendu očekáváme, že index do konce roku dosáhne 3procentní hladiny a s určitým zpožděním, daným dobou schvalování úvěrů se na tuto hranici dotáhnou i průměrné úrokové sazby reálně sjednávaných hypoték. Medián aktuálně sjednávaných hypoték pohybuje kolem 2,5 procent a i tento ukazatel nyní velmi rychle roste," říká Libor Vojta Ostatek z Golem Finance.

Aktualizace 30. 9. 2021, 14:30 - Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 75 bazických bodů na 1,50 %. Současně rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 2,50 % a diskontní sazby na 0,50 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 1. října 2021. Zvýšení sazeb bylo nakonec vyšší, než očekávali někteří ekonomové. O více než 0,5 procentního bodu zvýšila sazby jedním krokem ČNB naposledy před 13 lety. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Finanční náročnost pořízení bydlení vzrostla téměř na 2násobek Finanční náročnost pořízení bydlení vzrostla téměř na 2násobek





Úrokové sazby stále rostou. Hypotéky však trhají další rekordy Úrokové sazby stále rostou. Hypotéky však trhají další rekordy





Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí






Sazby hypoték vystoupaly nad 2,5 procenta. Kdy se růst zastaví? Sazby hypoték vystoupaly nad 2,5 procenta. Kdy se růst zastaví?





Způsobí zdražování bydlení návrat vícegeneračního bydlení? Způsobí zdražování bydlení návrat vícegeneračního bydlení?


 

Luboš Svačina

odebírat zprávy