Finanční náročnost pořízení bydlení vzrostla téměř na 2násobek

Finanční náročnost pořízení bydlení vzrostla téměř na 2násobek

9.9.2021 - Hypoteční sazby nezadržitelně rostou. Vedle České spořitelny a Hypoteční banky se ke zdražování chystají další banky. Průměrná nabídková sazba hypoték s LTV do 70 % vzrostla v srpnu o další desetinu procenta na 2,65 % a v září se určitě posune opět o něco výše.

Z dlouhodobého pohledu jsou však hypoteční sazby v rozmezí do 2,5 % do 3 % stále ještě příznivé. Pro české domácnosti je nyní největší překážkou k získání vlastního bydlení setrvalý růst cen nemovitostí, jejichž ceny rostou výrazně rychleji než příjmy českých domácností.

Podle dat serveru RealityČechy.cz vzrostla průměrná cena bytů v srpnu meziměsíčně o dalších 90 000 na 4,47 mil. Kč. V porovnání s loňským srpnem jsou nyní ceny o více než 800 000 Kč vyšší. V procentuálním vyjádření ceny bytů meziročně vzrostly o 21,9 %.

Průměrná nabídková sazba hypoték 2009 - 2021

Průměrná nabídková cena bytu ČR 2009 - 2021

Splátka hypotéky nyní statisticky spolyká českým domácnostem 55,3 % jejich čistého příjmu, jak vyplývá z aktuálního monitoringu dostupnosti bydlení, který provádíme již od roku 2009. Součástí monitoringu je také index návratnosti bydlení, který měří, kolik průměrných ročních příjmů potřebuje česká domácnost na pořízení průměrného bytu.

Průměrná česká domácnost by nyní musela všechen svůj čistý příjem šetřit 8,57 roku, aby si mohla koupit byt o výše uvedené průměrné ceně 4,47 mil. Kč. Index návratnosti bydlení za posledních 10 let vzrostl téměř na 2násobek. V červnu 2010 byla jeho hodnota 4,65. Je tedy pravdou, že průměrná ceny bytu tehdy dosahovala 1,94 milionu Kč.  

Index návratnosti bydlení 2009 - 2021

Ve většině krajů ČR se index návratnosti bydlení nachází pod celorepublikovým průměrem a pohybuje se mezi 3,5 – 8násobkem čistých příjmů, jak ilustruje přiložený graf. "Nejlepší podmínky pro pořízení vlastního bydlení nyní panují v Ústeckém kraji, naopak v Praze vyjde průměrný byt na 11,48násobek čistého příjmu domácnosti," doplňuje Libor Vojta Ostatek.

Index návratnosti bydlení ČR 2209 - 2021
Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Sazby hypoték míří k 3% hranici. Dnes zdražuje Česká spořitelna Sazby hypoték míří k 3% hranici. Dnes zdražuje Česká spořitelna





Úrokové sazby stále rostou. Hypotéky však trhají další rekordy Úrokové sazby stále rostou. Hypotéky však trhají další rekordy





Ceny bytů rostou výrazně rychleji než ceny nájmů Ceny bytů rostou výrazně rychleji než ceny nájmů





Sazby hypoték stále rostou. Index ne-dostupnosti bydlení na novém rekordu Sazby hypoték stále rostou. Index ne-dostupnosti bydlení na novém rekordu





Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí


 

 

Luboš Svačina

odebírat zprávy