Aukce může zvýšit prodejní cenu nemovitosti. Jak zbytečně nechybovat?

Aukce může zvýšit prodejní cenu nemovitosti. Jak zbytečně nechybovat?

24.8.2021 - Stanovení nabídkové ceny nemovitosti je velmi důležité pro její úspěšný prodej. Někteří majitelé stanoví cenu tak vysoko, že předem vyloučí mnoho zájemců, kteří by jinak o nemovitost měli zájem. Ale jsou i opačné případy. Nízká cena sice připoutá větší počet zájemců, ale ve skutečnosti by mohla nemovitost vynést prodávajícímu podstatně více. Jak na to, aby se nemovitost prodala za nejlepší cenu?

Na řadu přicházejí aukce 
Cenu nemovitosti může zvýšit aukce, v níž může cena nemovitosti vzrůst na maximum. Také proto začínají realitní kanceláře v posledních měsících u atraktivních nemovitostí využívat tento způsob prodeje.

Pokud je o nemovitost velký zájem, je to další prodejní možnost, jak vybrat kupujícího formou nejvyšší nabídky. Podle sdělení realitních makléřů se takto dobře prodávají nemovitosti, o které je největší zájem. Jsou to zejména malé byty, chaty a chalupy, stavební pozemky v atraktivních lokalitách či menší rodinné domy. Aukce může zvýšit jejich prodejní cenu o 15 až 20 %, ale může to být i více než stoprocentní navýšení.

Jak aukce nemovitosti probíhá
Nejprve se provádějí úkony běžné při jakémkoli způsobu prodeje nemovitosti. Nemovitost se nafotí, zorganizuje se prohlídka nemovitosti přihlášenými zájemci. Běžná je i on-line prohlídka. Následně přichází na řadu samotná aukce prostřednictvím on-line systému dané realitní společnosti. Prodávající má také svůj přístup do systému a může sledovat, jak roste prodejní cena jeho nemovitosti.

Účastníci aukce nemusí jen přihazovat. Aukce někdy umožňuje, aby zájemci předkládali prodávajícímu doplňující návrhy, týkající se například termínu zaplacení kupní ceny (pokud například budou žádat o hypotéku), termínu vystěhování, požadavky na zanechání či odstranění inventáře a podobně.

Po skončení aukce je pak na prodávajícím, zda akceptuje nabídku nejvyšší ceny, nebo upřednostní jinou, která je pro něj výhodnější – například proto, že kupní cena bude uhrazena ihned, nebo bude moci v nemovitosti ještě nějaký čas bydlet.

Každopádně po vypršení času na příhozy se vybere a kontaktuje výherce aukce. Poté dojde na základě dohody prodávajícího a kupujícího k uzavření rezervační smlouvy a následně pak kupní smlouvy.

Co je pro úspěšnou aukci důležité
Důležitá jsou přesná pravidla hry. To znamená kvalitní přípravu aukce, jasné definování pravidel a jejich bezpodmínečné dodržení. Dále je to perfektní marketing a správné načasování všech aktivit. Pokud není organizace aukce perfektně zajištěna, nebo ji organizuje makléř, který dosud nemá s touto formou prodeje žádné zkušenosti, může aukce skončit neúspěchem. Prodávající nedostane žádnou nabídku, nebo se nemovitost neprodá za cenu, která by byla vyšší než cena vyvolávací.

Proto je třeba, aby se vlastník nemovitosti obrátil na kvalitní realitní kancelář, která má s tímto způsobem prodeje zkušenosti a může se opřít o úspěšné dosavadní prodeje.

Aukce nemovitosti může být až adrenalinovou zkušeností a je třeba, aby kupující nepodlehl chvilkovému vzrušení ze „hry“. Pokud totiž plánuje čerpat na nákup nemovitosti hypotéku, mohlo by se mu stát, že banka ohodnotí nemovitost na nižší částku a jemu nebudou stačit vlastní finanční prostředky nutné pro doplnění hypotečního úvěru.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Dražba nebo elektronická aukce nemovitosti Dražba nebo elektronická aukce nemovitosti? Jaké přináší výhody a na co je dobré dát si pozor





Koupě nemovitosti v exekuci. Jaké jsou možnosti koupě a prodeje? Koupě nemovitosti v exekuci. Jaké jsou možnosti koupě a prodeje?






Koupě nemovitosti v dražbě. Vyplatí se? Koupě nemovitosti v dražbě. Vyplatí se?






Jak kupovat nemovitosti v dražbě Jak kupovat nemovitosti v dražbě






On-line dražby nemovitostí: bez pletich a za více peněz On-line dražby nemovitostí: bez pletich a za více peněz




 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy