Šest rad, které se vám při zařizování dětského pokoje budou hodit

Šest rad, které se vám při zařizování dětského pokoje budou hodit

20.8.2021 - Dětský pokoj se stane útočištěm i hernou, kde bude vaše ratolest trávit spoustu času. Je tedy potřeba, aby se tu dítko cítilo příjemně a bezpečně a měla by se tu snoubit praktická stránka věci s útulností. Rodiče k tomuto úkolu většinou přistupují se zvláštní péčí a přemýšlí o každém detailu, o každé maličkosti. Není divu! Psychologové tvrdí, že podoba dětského pokoje může významným způsobem ovlivnit vývoj vašeho dítěte.

Důležitou roli při zařizování dětského pokoje hraje samozřejmě věk, povaha a zaměření dítěte. Větších dětí se určitě neopomeňte zeptat na jejich názor. Ostatně, je to jejich osobní prostor a měly by se tam cítit co nejlépe. Nesnažte se dětem vnutit svůj smysl pro design. Například čistý minimalistický styl se dětem většinou moc nezamlouvá a nestimuluje dětskou kreativitu.

Tři hlavní zóny správného dětského pokoje
Je dobré pokoj rozdělit na několik částí, většinou se uvádějí tři, které odpovídají různým aktivitám, které dítě ve svém pokoji provádí. Neměla by chybět herna, místo ke spaní a odpočinku a u větších dětí by neměl chybět studijní koutek, ve kterém dítě nebude rozptylováno hračkami ani jinými podněty.

Hernu můžete kromě hraček, her a stavebnic vybavit i měkkými polštářky, sedacím pytlem, veselými obrázky a jinými předměty lákajícími k volnočasovým aktivitám, zábavě a tvorbě či denní relaxaci.

Místo ke spaní by mělo vyvolávat pocit bezpečí a na posteli a matraci se rozhodně nevyplatí šetřit. Nezapomeňte, že tělo vašeho potomka se stále ještě vyvíjí a zdravá páteř spolu s kvalitním spánkem nejsou žádnými opomenutelnými detaily.

• Případný studijní koutek by měl být zařízen prakticky a bez rušivých vjemů a měl by obsahovat především stůl odpovídající velikosti, kvalitní židli, lampičku a stojánek s psacími potřebami.

Šest rad nad zlato, které se vám při zařizování dětského pokojíčku budou hodit

1. Vyvarujte se ostrých hran, otevřených zásuvek a skleněných prvků.

2. Volte přírodní materiály, případně materiály s minimálním podílem syntetických látek.

3. Podlaha bez koberce se snáz uklízí. Do herní části je možné dát menší koberec pro větší pohodlí.

4. Barva dětského pokoje by měla být klidná. Psychologové doporučují jemné teplé odstíny žluté, růžové či zelené barvy. Vyhnout byste se měli především barvě červené, která podněcuje aktivitu a případně i agresi. Více o psychologickém působení barev se dočtete v článku Psychologie barev.

5. Důležité věci uložte tak, aby na ně dítě dosáhlo a učilo se samostatnosti.

6. Nekazte dětem oči nekvalitním osvětlením a vyberte kvalitní svítidlo i žárovku.

Šest rad, které se vám při zařizování dětského pokoje budou hodit

Šest rad, které se vám při zařizování dětského pokoje budou hodit

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov? Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?





Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova





Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti





Jak si stylově zařídit kuchyň v moderním duchu? Jak si stylově zařídit kuchyň v moderním duchu?







Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás? Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?



 

Kristýna Nešporová

odebírat zprávy