Úrokové sazby stále rostou. Hypotéky však trhají další rekordy

Úrokové sazby stále rostou. Hypotéky však trhají další rekordy

18.8.2021 - V červenci bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 10 967 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční nárůst o 39,4 %. Také celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů meziročně vzrostl. Tentokrát o něco méně než v předchozích měsících a sice o 63,3 % na 35,261 mld. Kč. Stále se však s jedná s přehledem o nejvyšší červencový výsledek v historii.

Celková suma sjednaných hypoték již dosahuje 259 miliard, čímž banky překonaly loňský celoroční výsledek, který se svými 254 miliardami představoval dosavadní historický rekord.

Klademe si otázku, jaký bude 3.Q? Je skutečně reálné, že bude dosavadní explozivní růst pokračovat nebo se přeci jen projeví vliv sezónnosti a souběh některých trendů (růst sazeb, nedostatek nemovitostí...) a objem v třetím čtvrtletí poklesne?

"Těžko v této době něco předvídat, ale domníváme se, že objem 3.Q přeci jenom poklesne a bude se pohybovat okolo hodnoty 100 mld. Kč. Celková suma sjednaných hypoték za rok 2021 bude i tak atakovat 400miliardovou hranici," říká Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Průměrná nabídková sazba stoupla na 2,55 %. Fincentrum Hypoindex je na 2,23 %

Červenec přinesl další růst úrokových sazeb hypoték. V červenci zvýšila své úrokové sazby Moneta, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Komerční banka, mBank, Česká spořitelna a sazby oběma směry měnila Sberbank a Oberbank. Průměrná nabídková úroková sazba hypoték do 70 % LTV měřená indexem GOFI 70 vzrostla v červenci meziměsíčně o 13 setin procentního bodu na 2,55 %.

Růst úrokových sazeb nyní potvrdila i čísla hypoindexu. Průměrná úroková sazba v červenci sjednaných hypoték vzrostla oproti červnu o 0,1 procentního bodu na 2,23 %. Tato sazba však odráží úrokové sazby hypoték rozjednaných před 1 – 2 měsíci. Ve skutečnosti nyní nejnižší nabídka pro 5letou fixaci začíná po splnění všech podmínek (bonita, pojištění úvěru, aktivní využívání běžného účtu) na 2,29 % a reálně se hypotéky sjednávají spíše se sazbou okolo 2,5 %. Což samozřejmě platí pro úvěry do 80 % LTV. 

"Hypoteční sazby rostou a s ohledem na růst sazeb ČNB nejspíš ještě nějaký čas pravděpodobně budou. Na druhou stranu předpokládáme, že v druhé polovině roku s mírně polevující poptávkou bude i tempo zvyšování sazeb zpomalovat. Pro 3. čtvrtletí odhadujeme úroveň realizačních sazeb zhruba na 2,5 – 3 %, což je dlouhodobého pohledu stále ještě příznivá úroková sazba. Překážkou pro pořízení vlastního bydlení tedy nejsou ani tak rostoucí úrokové sazby, ale nebývalý růst cen nemovitostí," říká Libor Vojta Ostatek.

Měsíční objemy poskytnutých hypoték 2016- 2021

Vývoj úrokových sazeb 2014 - 2021

Úvěry na bydlení 2016 - 2021

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Sazby hypoték vystoupaly nad 2,5 procenta. Kdy se růst zastaví? Sazby hypoték vystoupaly nad 2,5 procenta. Kdy se růst zastaví?





Navzdory růstu sazeb trhají objemy sjednaných hypoték rekordy Navzdory růstu sazeb trhají objemy sjednaných hypoték rekordy





Sazby hypoték stále rostou. Index ne-dostupnosti bydlení na novém rekordu Sazby hypoték stále rostou. Index ne-dostupnosti bydlení na novém rekordu





Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí






Neřešený dluh vás může připravit o hypotéku Neřešený dluh vás může připravit o hypotéku



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy