Kupujete starší nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat otopný systém

Kupujete starší nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat otopný systém

17.8.2021 - Jestliže hledáte ke koupi starší dům, je třeba zkontrolovat mnoho náležitostí. Mezi ty důležité patří technický stav domu. A samozřejmě stav otopné soustavy, na které často závisí, jak brzy se budete moci do domu nastěhovat.

Mnoho úprav lze provádět, i když už v domě budete bydlet. Někdy jen vymalujete obytné místnosti, přihlásíte energie, zatopíte a je hotovo. Pokud je však ve špatném stavu otopná soustava, je lepší provést rekonstrukci topení či výměnu kotle ještě před nastěhováním.

V čem se často chybuje
Otopná soustava se nevyzkouší. Prohlížíte dům v létě a vůbec netušíte, že polovina radiátorů teče. Když je topení zavřené, nenapadne vás napustit soustavu a sledovat, zda někde ukapává voda. Nanejvýš si všimnete rezu na některém z radiátorů, který makléř či vlastník odbude nějakou frází.

Starý kotel na pevná paliva se vysvětlí tím, že dům je přece zateplený, a tak není třeba jej měnit. Jenže opak je pravdou. Staré kotle mají obecně nízkou účinnost, takže jeho ponechání i v takovém objektu, na kterém již byla realizována opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti objektu (např. zateplení obvodových stěn, výměna oken), je z hlediska úspor energie i finančních prostředků zcela neefektivní. Nemluvě o nezatepleném objektu.

Například staré kotle na fosilní paliva mají účinnost cca 55 %, oproti tomu nové kotle na pelety nebo štěpku mají účinnost 80–85 %. Z toho je patrné, že výměna zdroje tepla na vytápění a správná dimenze nového zdroje může přinést úsporu cca 25 až 30 %.

Nezapomeňte na možnosti dotací
Pokud se jedná o otopnou soustavu, tak je při technické prohlídce domu důležité zjistit její současný stav. Následovat by měla kalkulace rekonstrukce či výměny topení, a to buď radiátorů i kotle, nebo jen výměna kotle za efektivnější. Také je třeba porovnat, zda navrhovaná kupní cena nemovitosti odpovídá tomuto stavu, nebo bude možné jednat o snížení. Některé práce se totiž mohou pěkně prodražit.

Jestliže budete plánovat výměnu starého kotle na tuhá paliva, máte několik možností. Ideální je podívat se na webové stránky Státního fondu životního prostředí ČR, kde je na adrese www.novazelenausporam.cz definováno, které zdroje jsou podporované dotacemi. Můžete tak při výměně ušetřit nemalou částku. Mezi podporované zdroje patří kotle a krbová kamna na biomasu (např. pelety), tepelná čerpadla či plynový kotel.

Lze čerpat dotaci dvakrát na stejný projekt?
Může se stát, že v domě bude instalován například automatický kotel na pelety. A vy budete přemýšlet, zda se dá vyměnit za tepelné čerpadlo. Třeba kvůli prostoru na skladování peletek nebo nižší pracnosti. Dříve panoval mýtus, že tepelná čerpadla jsou vhodná jen pro podlahové topení. To však není pravda. Jsou pro tento typ topení nejvhodnější vzhledem k nižší výstupní teplotě otopné vody, ale moderní typy jsou již schopné fungovat v zapojení do otopné sestavy, která využívá radiátory.

Jestliže předchozí majitel využil dotaci z programu Zelená úsporám například na kotel na peletky a dodržel dobu udržitelnosti – tj. v tomto případě deset let, je možné získat za dodržení podmínek znovu na stejnou nemovitost dotaci na instalaci tepelného čerpadla. Případně na kombinaci se zateplením.

Podrobné informace jsou uvedeny na stránkách Nová zelená úsporám. Podrobnosti sdělí i na krajských poradenských místech Státního fondu životního prostředí.

Každý má své představy o bydlení. Ne vždy se úplně potkají se skutečností. Pokud kupujete starší dům, je třeba před jeho koupí řádně zvážit stávající stav a spočítat náklady, které bude třeba investovat, aby vaše bydlení bylo nejen pěkné, ale především úsporné a ekologické. Státní dotace mohou k realizaci vašeho projektu podstatně přispět.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nebojte se zeptat na technický stav nabízené nemovitosti Nebojte se zeptat na technický stav nabízené nemovitosti






Kupujete nemovitost? Zeptejte se i na to, co není vidět Kupujete nemovitost? Zeptejte se i na to, co není vidět





Jak postupovat při koupi rodinného domu Jak postupovat při koupi rodinného domu





Při koupi nemovitosti nepodceňte kontrolu technického stavu Při koupi nemovitosti nepodceňte kontrolu technického stavu





Při koupi nemovitosti nezapomeňte zkontrolovat stav elektroinstalace Při koupi nemovitosti nezapomeňte zkontrolovat stav elektroinstalace



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy