Jak koupit rybník a na co si dát pozor

Jak koupit rybník a na co si dát pozor

10.8.2021 - Prodej na klidnou hladinu pěkného rybníka je stejně uklidňující jako pohled do ohně. Toužit po něm mohou nejen rybáři, ale také sportovci, kteří si v létě udělají z rybníku tréninkový plavecký bazén či v zimě bruslařský ovál.

Rybník lze zakoupit jako každou jinou nemovitost. Jen jich není na prodej tolik po celém území republiky. Proto pokud plánujete koupit rybník v určité lokalitě, je vhodné obrátit se na realitní kancelář, která má s prodejem vodních ploch zkušenosti.

Stanovení ceny rybníka nechte odborníkům
Odhadní cena rybníka a malé vodní nádrže se stanovuje součtem ceny pozemku a ceny stavby na něm postavené. Rybník je totiž v podstatě stavba. Na její vznik bylo třeba vynaložit značné náklady. Oceňuje se například typ hráze, její délka, materiálové složení či amortizace stavby. V ceně hraje roli také vodohospodářský význam vodní plochy, způsob zásobení vodou, objem rybníka, jeho přístupnost i zabahnění.

Odborníci stanovují cenu rybníku zpravidla kombinací více odhadních metod. Stavební náklady nejsou nejdůležitější. Zvláště pokud rybník vznikl před desítkami, či dokonce stovkami let. Vliv na cenu mají především jeho užitné vlastnosti, tedy očekávaný výnos, a také aktuální nabídka a poptávka v dané lokalitě.

První dojem není všechno. Zjistěte si podrobnosti.
Každý pozemek je jiný. Cena vodní plochy může být sice ovlivněna umístěním v dané lokalitě, ale důležité jsou i další skutečnosti. Čím větší rybník, tím nejen více starostí, ale také vyšší cena. Ovšem velké rybníky se prodávají jen výjimečně. Většinou je spravují různá rybářská sdružení nebo podnikatelé, kteří na nich realizují své obchodní záměry, ať již je to chov ryb, rekreace nebo jiné. Pokud se takový rybník na prodej objeví v nabídce, bude jeho tržní cena vysoká, protože zohlední právě možnosti podnikání a zisku. Pokud je navíc k rybníku dobrá dostupnost a v blízkosti kvalitní občanská vybavenost, odrazí se tento fakt i ve výši ceny.

Rybníky se také neprodávají pokaždé samostatně. Často bývá menší rybník součástí pozemku, na němž je možné stavět. Zde majitel získá mimo vodní plochy také stavební parcelu, což se opět projeví na ceně pozemku s rybníkem. Na druhou stranu, i když neplánujete u rybníka bydlet, může se menší stavba hodit. Pokud budete rybník využívat pro rybaření nebo pro vodní sporty, přistavět útočiště před špatným počasím a sklad vybavení bude určitě vhodné.

Důležitá je také kvalita vody, přítoku a celkový stav vodního díla. Některé nádrže si uchovávají dostatek vody celoročně, v některých lokalitách je vody zvláště v období letních měsíců či sucha minimum. Některé rybníky mohou v důsledku nefunkčního přítoku nebo špatné údržby dokonce vyschnout. Nicméně v katastru nemovitostí budou stále uvedeny jako vodník plocha a majitel ji tak musí prodávat.

Cenu vodní plochy není jednoduché určit. Odborník – ať je to realitní makléř nebo znalec, by měl nejen znát danou lokalitu, ale ideálně mít i zkušenosti z rybníkářské praxe. Jen tak dovede zodpovědně posoudit priority a zohlednit veškeré důležité informace ovlivňující zásadně ekonomiku konkrétního rybníka. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jaký je rozdíl mezi stavebním pozemkem a parcelou? Jaký je rozdíl mezi stavebním pozemkem a parcelou?





Kupujete stavební pozemek? Prověřte si, zda je opravdu stavební Kupujete stavební pozemek? Prověřte si, zda je opravdu stavební





Jak postupovat při koupi stavebního pozemku Jak postupovat při koupi stavebního pozemku






Na co si dát pozor při výběru pozemku na stavbu chaty Na co si dát pozor při výběru pozemku na stavbu chaty?





Je možné použít na prodej nebo pronájem nemovitostí vzorové smlouvy z internetu Je možné použít na prodej nebo pronájem nemovitostí vzorové smlouvy z internetu?




 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy