Hlavní výhody a nevýhody vinylové podlahy

Hlavní výhody a nevýhody vinylové podlahy

6.8.2021 - Chystáte se pokládat podlahu? Potom je dobré si uvědomit, že podlaha je stěžejním prvkem každého interiéru, jelikož zabírá velkou plochu, a tak významnou měrou ovlivňuje celkový vzhled vašeho domova. Zároveň je to stálý prvek, který se nemění tak často a snadno jako třeba nábytek nebo barva stěn. Podlaha tedy musí být esteticky příjemná a zároveň velmi odolná.

V posledních letech stále roste obliba vinylových podlah, na což reaguje i nabídka, která se rozšiřuje a k mání je celé spektrum barev a textur. Vinylové podlahy existují lepené, plovoucí, volně doložitelné, s korkovou podložkou a mnohé další typy.

Než se pustíte do výběru typu vinylové podlahy, je potřeba dojít k rozhodnutí, že právě vinylová podlaha je pro váš domov tou pravou.

Výhody vinylové podlahy
•    příjemný pocit při došlapu
•    vysoká odolnost proti vlhkosti, rozlití tekutin, pádu předmětů atd.
•    dobré tepelně izolační vlastnosti
•    velké množství dekorů – dřevo, kámen, dlaždice, lesk atd.
•    snadná údržba

Nevýhody
•    oprava může být složitá
•    těžký nábytek může zanechat vytlačené stopy
•    vinyl není zrovna udržitelným a ekologickým materiálem

Co by vás možná nenapadlo
Ve většině článků o vinylových podlahách jsou samá superlativa a obzvláště pochvalně se vyjadřují o nízké ceně vinylové podlahy. Pokud však mluvíte s odborníkem, který se nesnaží podlahu prodat, dostanete mnohem realističtější obrázek.

Ano, cena vinylové podlahy není vysoká. Je ovšem třeba myslet na to, že pokud si například vybereme nalepovací vinylovou podlahu, musíme vzít v úvahu stav podkladu, na který bude lepena. Pokud totiž podklad není na 100 % rovný a suchý, byla by pokládka podlahy velice problematická či zcela nemožná.

Mohlo by to znamenat nutnost nivelace, která by podstatným způsobem mohla zvýšit cenu a prodloužit pokládku i o několik týdnů z důvodu schnutí. U panelákových bytů je to velmi časté. Konzultace s podlahářem ještě před výběrem a nákupem podlahového materiálu je tudíž na místě.

Hlavní výhody a nevýhody vinylové podlahy

Hlavní výhody a nevýhody vinylové podlahy

Hlavní výhody a nevýhody vinylové podlahy

Hlavní výhody a nevýhody vinylové podlahy

Hlavní výhody a nevýhody vinylové podlahy

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jak si stylově zařídit kuchyň v moderním duchu? Jak si stylově zařídit kuchyň v moderním duchu?







Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás? Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?





Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov? Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?





Jak vyzrát na módu v oblasti bydlení Jak vyzrát na módu v oblasti bydlení





Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova



 

Kristýna Nešporová

odebírat zprávy