Zájem o nové byty v Praze nepolevuje. Ve druhém čtvrtletí se jich prodalo nejvíc v historii

Zájem o nové byty v Praze nepolevuje. Ve druhém čtvrtletí se jich prodalo nejvíc v historii

26.7.2021 - Zájem o nové byty v Praze nepolevuje. Ve druhém čtvrtletí letošního roku prodali developeři celkem 2350 nových bytů, což je nejvíce v historii. Zároveň jde o takřka dvousetprocentní meziroční nárůst. Loňské prodeje ve druhém čtvrtletí ale zásadně ovlivnilo jarní zahájení prvního lockdownu a zavedení prvních výrazných omezení.

Od začátku letošního roku získalo nového majitele už rekordních 4280 nových bytů. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která monitoruje trh s novými byty v Praze už více než 14 let. 

"Zájem o nové byty zůstává navzdory koronavirové pandemii enormní. Nemovitosti lákají jednotlivce a domácnosti hledající vlastní bydlení i investory, kteří v nemovitostech oprávněně vidí jednu z nejlepších investic pro uložení a zhodnocení volných peněz," říká generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. 

Už poslední čtvrtletí loňského roku bylo velmi silné, prodalo se nejvíce bytů od poloviny roku 2018. Kromě vyššího zájmu investorů svou roli hrály i velmi levné hypotéky, jejichž úrokové sazby loni výrazně padaly. Stejně tak i první čtvrtletí letošního roku bylo z hlediska prodejů třetí nejlepší v historii.

Dostupnost nových bytů na pražském trhu neustále klesá
Zatímco poptávka zůstává extrémně vysoká, nabídka jí ani zdaleka nestačí. Dostupných volných bytů je na pražském trhu stále méně, zájemci mají ztížený výběr. Začíná se stávat pravidlem, že na jeden volný byt je víc zájemců. V cenících developerů bylo v polovině letošního rok o 1240 dostupných bytů méně než na konci loňského roku. "Povolování nových staveb je běh na hodně dlouhou trať. Získat všechna povolení na středně velký rezidenční projekt trvá průměrně pět let, výjimkou nejsou ani mnohem delší lhůty. Nelze tak snadno reagovat na aktuální situaci na trhu, což se nakonec projevuje v růstu cen nemovitostí," podotýká developer Korec a dodává, že situaci na pražském trhu zhoršuje také zastaralý územní plán a tím způsobený nedostatek vhodných stavebních pozemků.

"Situaci by mohl zlepšit nový stavební zákon, který schválili poslanci. Principy v něm uvedené slibují výrazně urychlit celý povolovací proces. Bohužel než se jeho vliv ukáže až s odstupem času, nejspíše několika let. Na cenově dostupné bydlení si tak ještě počkáme," uzavírá Korec. 
Prodeje nových bytů v Praze 2015-2021
Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Důvodem růstu cen nemovitostí je především nedostatek bytů a domů Důvodem růstu cen nemovitostí je především nedostatek bytů a domů






Nových bytů se letos v Praze prodalo zatím o 42 procent více než loni Nových bytů se letos v Praze prodalo zatím o 42 procent více než loni





Nové byty v Brně za rok zdražily o čtvrtinu Nové byty v Brně za rok zdražily o čtvrtinu





Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat? Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?





Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout? Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout?



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy