Jaké máte povinnosti, když bydlíte v nájmu?

Jaké máte povinnosti, když bydlíte v nájmu?

16.7.2021 - Občanský zákoník stanoví, že pronajímatel udržuje po dobu nájmu byt a dům ve stavu způsobilém k užívání. Avšak nájemci je zakotvena povinnost provádět a hradit běžnou údržbu a drobné opravy. Podívejme se, co vše spadá pod tyto pojmy. Vymezuje je nařízení vlády č. 308/2015 Sb.

Běžná údržba
Ta zahrnuje především udržování a čištění bytu, včetně zařízení a vybavení. Jde zejména o malování, opravu omítek, tapetování, čištění podlah, obkladů a čištění zanesených odpadů až ke svislým rozvodům.

Nájemce má také povinnost zajistit pravidelné prohlídky a čištění vodovodních výtoků, zápachových uzávěrek, odsavačů par, digestoří, mísících baterií, ohřívačů vody, bidetů, umyvadel, van, výlevek, dřezů, splachovačů, kuchyňských sporáků, pečících trub, vařičů, infrazářičů, kuchyňských linek, vestavěných a přistavěných skříní. Spadá sem také kontrola funkčnosti termostatických hlavic, hlásiče kouře, včetně výměny zdroje, kontrola a údržba vodovodních baterií.

Drobné opravy jsou limitovány náklady
Do drobných oprav spadají opravy podlah a podlahových krytin, dveří a oken, výměny zámků, opravy kování, klik, rolet a žaluzií, opravy a výměny vypínačů, zásuvek, jističů, zvonků, domácích telefonů, zásuvek rozvodů datových sítí, signálů televizního vysílání, výměny zdrojů světla v osvětlovacích tělesech, opravy ventilace, klimatizace a zabezpečovacích systémů. Patří tam také výměny uzavíracích ventilů u rozvodů plynu i vody, výměny sifonů, odsavačů par, digestoří, baterií, ohřívačů vody, veškerého sanitárního zařízení, kuchyňských spotřebičů i vestavěného nábytku, ale také opravy kamen, kouřovodů a kotlů.

Mimo tento výčet se za drobné opravy považují také další opravy, které nejsou vyjmenovány ve výše uvedeném paragrafu, ale náklad na jednu takovou opravu nepřesáhne částku... Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní BEZPLATNĚ STÁHNOUT

REALITY ČECHY magazín 2021/07

Jindra Svitáková

odebírat zprávy