Dražba nebo elektronická aukce nemovitosti? Jaké přináší výhody a na co je dobré dát si pozor

Dražba nebo elektronická aukce nemovitosti? Jaké přináší výhody a na co je dobré dát si pozor

14.7.2021 - Ještě donedávna byly dražby vyhledávaným zdrojem nemovitostí, jenž se tak daly pořídit za nižší cenu. V posledních letech mají ale počty dražeb sestupnou tendenci. Velká poptávka po vlastním bydlení totiž přiměla mnoho prodávajících k přímé licitaci s kupujícími. Nebývá nic neobvyklého, když se původní nabídková cena prodávané nemovitosti zvýší o statisíce.

Dražba nemovitosti bývá pro vlastníka složitou životní situací. Často jde o poslední možnost, jak se vyrovnat se svými závazky. Ideální je předejít dražbě včasným prodejem nemovitosti. Ovšem pokud na nemovitosti váznou zástavní práva, často nelze takový prodej realizovat. A pak je poslední možností právě dražba.

Jak se nyní vyvíjí trh nejen dražeb, ale také elektronických aukcí nám prozradil Jaroslav Huf ze společnosti Moravolen holding a.s., jehož firma se dražbám věnuje již více než dvacet let.

Jak se mohou lidé dostat k nabídkám dražeb? Mají hledat na realitních serverech, které tuto formu prodeje nabízí, nebo mají hledat spíše na portaldrazeb.cz nebo si projít Centrální evidenci exekucí...?
Je několik způsobů, kde mohou zájemci nabídky dražeb hledat. Naše společnost provádí veřejné dobrovolné a nedobrovolné dražby, které se řídí ustanoveními zákona č.  26/2000 Sb., o veřejných dražbách. Podle tohoto zákona musí být každá dražba zveřejněna na portále Centralniadresa.cz, kterou spravuje Česká pošta, s.p., a dále je možné dražby hledat na dalších serverech, např. sreality.cz, e-aukce.com, realitycechy.cz či realitymorava.cz.

Co se v dražbách za posledních 10 let z vašeho pohledu nejvíce změnilo a proč?
Jako zásadní změnu vidíme přesun ze standardních klasických dražeb, kde zájemce o dražbu muset být fyzicky přítomen v dražební místnosti, na virtuální elektronické dražby, kterých se zájemce může zúčastnit kdekoliv ze svého počítače.

Jaká je podle vás největší výhoda nákupu nemovitosti formou dražby?
Pro navrhovatele je to především maximální výtěžek a dále neovlivnitelnost a naprostá objektivita průběhu a výsledku dražby. To je důležité zejména v rámci insolvenčních řízení, kde jde mimo jiné o transparentnost prodeje, pro dražebníka je to velice efektivní prodej, s úsporou nákladů a času.

Na co si mají dát kupující při nákupu v dražbě největší pozor?
U dražeb dochází k přechodu vlastnictví už udělením příklepu, proto každý zájemce o dražby musí velice dobře zvážit své finanční možnosti, a nepodlehnout atmosféře samotné dražby. V případě, že vydražitel ve stanovené lhůtě neuhradí cenu dosaženou vydražením, zaplatí veškeré náklady této zmařené dražby, včetně nákladů dražby opakované.

Jak je to z vašeho pohledu s trendem počtů dražeb? Během posledních deseti let počty dražeb klesají nebo rostou, a z jakého důvodu?
Počty dražeb v posledních letech mají poměrně výrazně klesající tendenci. Dříve měly dražby daňové výhody, daň z převodu nemovitostí totiž hradil vydražitel (v přímých prodejích to byl vždy prodávající), po změně zákona plátcem daně z nabytí nemovitých věcí se stal kupující, v současné době již nabytí vlastnictví nemovitých věcí pak není předmětem žádné daně. Dalším důvodem je stoupající popularita nového způsobu přímého prodeje, formou tzv. elektronických aukcí, kdy prodávající má zájem prodat za maximální cenu, a zároveň má možnost i nejvyšší nabídku v konečné fázi odmítnout. Jedná se tedy vlastně o přímý prodej za nejvyšší cenu, a to moderní elektronickou formou.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Koupě nemovitosti v dražbě. Vyplatí se? Koupě nemovitosti v dražbě. Vyplatí se?






Koupě nemovitosti v exekuci. Jaké jsou možnosti koupě a prodeje? Koupě nemovitosti v exekuci. Jaké jsou možnosti koupě a prodeje?






Jak kupovat nemovitosti v dražbě Jak kupovat nemovitosti v dražbě






Koupě nemovitosti v exekuci. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhodyKoupě nemovitosti v exekuci. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody






On-line dražby nemovitostí: bez pletich a za více peněz On-line dražby nemovitostí: bez pletich a za více peněz




 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy